Jahodové řezy

Předností tohoto moučníku je jednoduchost a rychlost. Piškot, jednoduchý krém, jahody dodají osvěžující chuť. Sezónní záležitost, z kompotovaných už to není ono.

Suroviny na těsto – 4 vejce, 160g cukru krupice, 160g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje

Suroviny na krém – 2 jahodové pudinkové prášky, 150g cukru krupice, 600ml plnotučného mléka, 125g másla

Suroviny na jahodový krém – 250ml smetany ke šlehání 31%, 500g čerstvých jahod, půl sáčku želatinového ztužovače

Postup – připravíme si nejprve piškot. Ušleháme bílky, pak přidáme cukr, do tuhých zašleháme žloutky, poté olej a do husté pěny lehce vmícháme mouku. Upečeme na velkém plechu a necháme trochu vychladnout.

Po vložení těsta do trouby si začneme připravovat pudinkový krém. V mléce rozmícháme pudinkové prášky, přidáme cukr a uvaříme hustý pudink. Do horkého vložíme na plátky nakrájené máslo, mícháme, až se rozpustí. Horký krém občas promícháme, aby se neutvořil škraloup a byl krásně jemný. Nemusíme čekat, až úplně vystydne piškot, je-li vlahý, můžeme na něj již rozetřít pudinkový krém, i když není úplně studený.

Na krém natřeme jahodovou šlehačku. Jahody očistíme, rozmixujeme, propasírujeme přes síto, abychom se zbavili zrníček. Ztužovač rozmícháme s trochou vlažné vody a vmícháme ho do jahod. Šlehačku ušleháme a také ji lehce vpravíme do jahodového pyré. Rozetřeme na pudinkový krém a ozdobíme jahodami.

Jahodové řezy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *