Slané pečivo z domácího „listového těsta“

Toto těsto můžete použít na různé slané pečivo, plněné nebo jenom vykrájené a sypané semínky.Je daleko chutnější než kupované slané pečivo.

Suroviny na těsto – 500g hladké mouky, 250ml smetany ke šlehání 30%, 250g ztuženého tuku

Postup – Mouku prosijeme, smícháme na vále se šlehačkou a přidáme tuk. Zpracujeme vláčné těsto a můžeme ho hned použít na pečení.

Pizza – část těsta rozválíme do kruhu a vyložíme kulatou formu. Poklademe šunkou, sýrem, cibulkou, přidáme zelené bylinky, pažitku a dobromysl, posypeme strouhaným sýrem a upečeme. Náplň zvolíme podle své chuti a stavu našich zásob.

Rolády – plát těsta nakrájíme na pruhy, každý potřeme hořčicí, poklademe plátkem šunky a sýra, přidáme pažitku a zarolujeme. Potřeme vejcem a posypeme semínky.

Slané pečivoSlané pečivoSlané pečivo

2 komentáře u „Slané pečivo z domácího „listového těsta“

  1. Jiřina

    Paní Aleno, já také občas peču slané pečivo, ale dávám tam místo šlehačky tvaroh a všechno po 250 gramech, místo ztuženého tuku dávám Heru nebo máslo. Zkoušela jste je také?

    1. Alena Autor příspěvku

      Recept všechno po 250g mám také, dělám z něj ale hlavně jablečné záviny, slané pečivo málokdy. Tento recept je na způsob listového těsta, je samozřejmě tučnější, ale má výhodu, že pečivo vydrží déle měkké a dá se tedy upéci s předstihem. Hlavně když se chystá nějaká oslava, je to výhodné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *