Kynuté buchty tvarohové

Klasické české buchty, lze plnit různými náplněmi.

Suroviny – 500g polohrubé mouky, 40g droždí, 100g cukru krupice, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, špetka soli, mléko, 100g másla, olej a náplň do buchet, moučkový cukr na dokončení

Postup – připravíme si kvásek – smícháme droždí, trochu cukru, mouky a teplého mléka na kašičku a necháme vykynout. Máslo si rozpustíme, necháme trochu zchladnout. Prosátou mouku smícháme s vanilkou a solí. Ve vlažném mléce rozkvedláme vejce a žloutek, přidáme máslo a společně s kváskem vlijeme k mouce a zpracujeme vláčné, nelepivé těsto. Chvíli propracujeme až budou vznikat bublinky a nebude se nám těsto lepit. Potom povrch poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku vykynout.

Připravíme si náplň – smícháme 2 kostky tvarohu, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr podle chuti a 2 žloutky. 100g rozinek propláchneme teplou vodou a namočíme do rumu.Před plněním je scedíme a vkládáme je k náplni při tvoření buchet.

Vykynuté těsto na vále rozkrájíme na stejné kousky, rukou lehce roztlačíme na placičku, naplníme náplní a spojíme. Vytvarujeme a vkládáme  na plech, do kterého si nalijeme o trochu více oleje. Vnitřek plechu jím vytřeme a každou buchtu ze všech stran tukem omašlujeme. Skládáme vedle sebe, netlačíme je moc k sobě, aby mohly ještě nakynout. Necháme asi čtvrt hodinky kynout, vložíme do trouby a upečeme. Po upečení ještě teplé buchty překlopíme na druhý plech nebo nějakou jinou podložku a poté pocukrujeme. Spodní část buchty se dostane nahoru a spolu s moučkovým cukrem se vytvoří moc dobrá krustička.

Buchty můžeme plnit i jinou náplní nebo i ovocem, například švestkami.

Kynuté buchty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *