Kynuté ovocné knedlíky

Naše nejoblíbenější ovocné knedlíky. Dají se i dobře zamrazit, při skládání do krabiček je odděluji folií, aby se neslepily a mohla jsem je lehce odebírat podle potřeby.

Suroviny – 500g hrubé mouky, 50g cukru krupice, 20g droždí, 1 vejce, špetku soli, mléko. Na dokončení tvaroh nebo mák či perník, cukr, máslo

Postup – nejprve si připravíme kvásek – vlažným mlékem rozmělníme droždí, přidáme trochu mouky a cukru a necháme vzejít. Prosátou mouku smícháme s cukrem, vejcem, kváskem, solí a vypracujeme těsto. Necháme asi 45 minut kynout. Mezitím si připravíme ovoce, vypeckujeme nebo pokrájíme, je-li potřeba. Vykynuté těsto nakrájíme na stejné díly, já většinou na 16 kousků, rukou roztáhneme na placičku, naplníme ovocem, spojíme a zakulatíme. Necháme ještě chvilku kynout a vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Vařím je po 8 ve větším hrnci, protože vařením nabudou. Můžete udělat větší knedlíky, neboli blbouni, a ty musíte povařit déle. U menších si naopak dobu vaření zkraťte. Na vyzkoušení, zda jsou knedlíky uvařeny, si jeden vyndejte a vidličkami u spoje opatrně roztrhněte. Nevidíte-li syrové těsto, můžete knedlíky vytáhnout a vidličkami trochu otevřít, aby mohla unikat pára.

Podáváme dle našich zvyklostí sypané tvarohem, perníkem, mákem, cukrem, poléváme rozpuštěným máslem. Taky záleží na druhu použitého ovoce, švestky a podobné ovoce máme rádi s mákem, jablka sypu trochu skořicí a perníkem, jahody a maliny tvarohem, meruňky také tvarohem, ale i perníkem. Někdo přidává i ušlehanou smetanu, ale to už mi připadá hodně luxusní a hlavně hodně tučné, ale jistě dobré.Kynuté ovocné knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *