Sádlo se škvarky a měsíčkový krém

Výborné domácí sádlo, které lze použít na namazání chleba, ale i při vaření a dokonce ho využijete při přípravě léčivých krémů.

Suroviny .- vepřové sádlo, sůl, kmín

Postup – sádlo nakrájíme na malé kostičky, na pánvi podlejeme trochou vody, přidáme kmín, sůl a pomalu smažíme, aby se z kostiček vypeklo sádlo. Když škvarečky začnou zlátnout, přidáme teplotu a do zlatova osmažíme. Vypneme, necháme dojít a potom slejeme do nádoby. Když bychom chtěli sádlo čisté bez škvarků, třeba pod maso nebo na smažení, musíme ho přecedit  a uložíme si ho zvlášť. Škvarky poté použijeme na pomazánku, do těsta, či k pokrmům z brambor na dochucení.

Takto připravené sádlo, zbavené škvarků, používám i při přípravě krémů. Nedávám ale žádné koření ani sůl. Je lepší syrové sádlo umlít, více sádla se vypeče. Většinou si dělám krém z měsíčku lékařského a používám ho na kožní problémy.

Do čistého sádla vložím několik pokrájených květů měsíčku, nechám prohřát a odložím do druhého dne. Potom znovu zahřeji a nechám chvíli v teple postát. Pak přecedím do malých nádobek a uložím do ledničky. Používám květy čerstvé i sušené, vyrábím si ji několikrát do roka. Kožní lékař, ke kterému občas chodím, říkal, že takto připravená mast je lepší než přípravky kupované v lékárně. Výroba není složitá, můžete si ji vyzkoušet udělat, výsledná mast je podle lékaře v bio kvalitě. Škvařené sádlo

2 komentáře u „Sádlo se škvarky a měsíčkový krém

  1. Jiřina

    Zdravím Vás, Alenko,

    musím reagovat, protože Vám dávám za pravdu, že domácí vyškvařené sádlo opravdu pomůže na kožní problémy.

    Před mnoha lety mé mamince se udělal nějaký kožní problém na rukou. Ekzém to nebyl, přičítali jsme to tomu, protože tenkrát stavěli přístavbu k domu, a přitom přišla do styku s různými stavebními materiály – pískem, cementem, hašeným vápnem, že to jí tu kůži narušilo, měla ji hrozně jemnou a snadno jí popraskala až do krve, bolelo to a musela být velice opatrná při jakékoliv práci. Nic nepomáhalo, žádné masti, až jí někdo poradil, aby zkusila ruce mazat čistým nesoleným domácím sádlem. Pomohlo to. Je to již téměř třicet let a ruce má v pořádku.

    Jinak již od dětství, co se pamatuji, tak se u nás dělalo domácí sádlo – byla to výsada mé babičky – a škvarky byly oblíbené, nejvíce chutnaly lehce ohřáté s chlebem. Později už jsme je dělali jen občas. I já jsem ve své domácnosti párkrát sádlo škvařila – ale přiznám se, jen opravdu párkrát.

  2. Alena Autor příspěvku

    Zdravím Vás a děkuji za doplnění. Já mívám mastičku stále připravenou, hodí se v létě na různé štípance od hmyzu, v zimě na ruce, které trpí chladem. Mast pomohla vyléčit ruku u chlapce, který po sundání sádry trpěl svěděním, dala jsem mu kelímek masti a po týdnu bylo po problému. Na zahradě si pěstuji hodně bylinek a léčivek, používám je čerstvé nebo některé usuším. Nevěřím ale léčivkám, které se koupí v lékárně. Kdysi jsem někde četla, že tím jak se o bylinky staráme, předáváme jim svoji energii a oni nám to potom vrací. Docela tomu věřím…

    Jinak já používám sádlo při vaření, hlavně na něm smažím, oleje hlavně do salátů. V žádném případě nejíme ztužené rostlinné tuky, jako je například Rama a jiné podobné tuky. Občas vezmu na milost Heru nebo Stellu na pečení, ale většinou nedám dopustit na máslo. Domácí sádlo a čerstvé máslo jsou přírodní tuky, neobsahují žádné přidané látky, které bývají většinou problematické.

    Mějte se moc hezky !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *