Kváskový chléb

Na tento druh chleba si musíte nejprve připravit kvásek. Můžete si ho vyrobit sami, například na internetových stránkách „emulgátory“ nebo „zdravá potravina“ je podrobný popis. Nebo ho lze zakoupit v pekárnách a také je možnost vyhledat na netu seznam lidí, kteří kvásek množí a rozdávají zájemcům. Mně ho přivezla dcera, která si chleba již několikrát pekla a kvásek si tenkrát vytvořila sama podle návodu na internetových stránkách.

Kvásek si tedy opatříme a před pečením ho musíme přiživit, aby ho bylo dostatek. Večer před pečením do zbylého kvásku od posleního pečení přimícháme 140g žitné mouky a trochu vlažné vody. To samé provedeme i ráno, kvásek nám rozroste a odpoledne ho již budeme moci používat. Nesmíme zapomenout si několik lžic dát stranou do nádobky, abychom ho měly připravený na další pečení.

Suroviny – 580g kvásku, 240g pšeničné hladké chlebové mouky, 10g čerstvého droždí, asi 10g soli, lžičku mletého kmínu

Postup – smícháme mouku, kvas, sůl, kmín, droždí, vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout. Potom na vále z těsta zpracujeme bochánek, vložíme ho do moukou vysypané ošatky a necháme ho 50 minut kynout. Potom opatrně přesuneme na plech, vložíme do trouby a upečeme.

Troubu na pečení si musíme připravit. Vyhřejeme ji na 250 stupňů, stěny trouby postříkáme vodou, aby se vytvořila pára a teprve potom do takto zapářené trouby vložíme rychle chleba. Po třech minutách troubu otevřeme, tím ji odvětráme, snížíme teplotu asi na 180stupňů a upečeme bochánek.Kváskový chlébKváskový chléb

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *