Letokruhový čokoládový dort

Dort vyniká krásnými proužky, vypadá po rozkrojení velice hezky. Korpus peču najednou, ne po plátech, jak jsem zvyklá. Pekla jsem den dopředu a nechala ve formě do druhého dne, pak teprve rozkrojila a promazávala. Po upečení mi připadala těsto moc měkké a hebké a rozkrojením by se potrhalo.

Suroviny na korpus – 6 vajec, 240g cukru krupice, 8 lžic oleje, 240g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaového prášku

Suroviny na krém – 200ml smetany 12%, 400ml mléka, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 150g cukru moučka, 500g másla

Na dokončení – 150g čokolády 70%, 10g tuku omega, čokoládové trubičky a hoblinky

Postup – na korpus si ušleháme bílky, přidáme cukr, po zašlehání žloutky, pak olej a nakonec lehce vmícháme mouku. Dvě třetiny těsta odložíme stranou a do zbytku lehce vmícháme 1 lžíci prosátého kakaového prášku. Do připravené formy, nejlépe kulaté, dáváme do středu na sebe postupně těsto. Nejprve 2 lžíce světlého, na ně 1 lžíci tmavého. Na tmavé opět světlé a pak tmavé. Vše vrstvíme na sebe, nic uhlazujeme, těsto si samo sedne a pečením se srovná. Pozvolna upečeme a necháme vychladnout.

Na krém si uvaříme z mléka, smetany a pudinkového prášku hustý krém a necháme vychladit. Změklé máslo ušleháme s cukrem a po lžicích přidávame pudink.

Na zdobení jsem si tentokrát připravila čokoládové tyčky, pralinky a hoblinky. Ty vytvoříme nastrouháním čokolády, tyčky a pralinky odlijeme do silikonových forem. Čokoládu pomalu rozpustíme, podle potřeby přidáme trošku tuku. Záleží na druhu, některá se rozpustí a je dost tekutá, aby se daly  lžičkou naplnit formičky. Necháme ztuhnout a pak vyklopíme. Můžete také dort ozdobit krémem, záleží k jaké příležitosti a komu ho pečete. Letokruhový čokoládový dortLetokruhový čokoládový dortLetokruhový čokoládový dortPlát korpusu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *