Ruské pirožky

Je to starodávný recept, dělávala je kdysi moje babička a pak i mamka. Náplň je nezvyklá, dělá se z plíčků, hlavně tedy z vepřových plic a srdce. Když maso připravíte podle tohoto receptu, překvapí vás chutí, kterou byste nečekali.

Suroviny na těsto – 500g hladké mouky, lžička soli, 1 vejce, 40g droždí, 30g oleje, vlažné mléko, špetka cukru

Suroviny na náplň – asi 500g vepřových plic, 300g vepřového srdce, 2 větší cibule, sůl, pepř, na smažení sádlo

Postup – na těsto si připravíme kvásek, všechny suroviny smícháme a zpracujeme vláčné kynuté těsto a necháme 1 hodinu vykynout.

Na náplň si pod tekoucí vodou řádně omyjeme maso. Z plic vykrájíme větší trubice, ze srdce vykrájíme tučnější část, pokud tam je, oboje nakrájíme na menší kostky a umeleme na masovém strojku. Umeleme také cibule a oboje dáme na větší pánev a restujeme, až maso změní barvu. Pak osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Umyjeme si masový strojek a ještě jednou studené maso umeleme. pak ochutnáme a případně upravíme chuť. Náplň by měla být o trochu slanější a pepřenější, než běžně kořeníte. Část chuti se ztratí v těstě.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme náplní podobně jako buchty a dlaní stlačíme na pomoučněném prkénku. Necháme ještě kynout asi 15 minut a pak smažíme na sádle.Ruské pirožky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *