Skořicový kringel

Tento recept přinesla dcera a také moučník upekla. Je kynutý, voní máslem a skořicí.

Suroviny – 300g hladké mouky, špetku soli, mléko podle potřeby, 20g čerstvého droždí, 1 žloutek, 1 lžíce cukru do kvásku

Suroviny na směs – 50g másla, 50g cukru krupice, 3 lžičky mleté skořice

Postup – připravíme si kvásek, necháme vykynout. Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho vykynout, potom rozválíme na tenký plát. Potřeme ho máslovou směsí, zarolujeme jako závin. Potom po délce přepůlíme, ze dvou částí spleteme copánek, přičemž dbáme, aby náplň byla nahoře. Spojíme v kruh a necháme ještě asi 15 minut kynout. Potřeme ještě zbytkem směsi a upečeme. Skořicový kringelSkořicový kringel

 

6 komentářů u „Skořicový kringel

  1. Jiřina

    Milá Alenko, máte můj obdiv.

    Záměrně píši můj komentář k Vaší nejnovější fotografii, protože se týká všech Vašich předcházejících výrobků – tím mám na mysli všechny Vaše záliby.

    Těším se na další podívání.

    1. Alena Autor příspěvku

      Paní Jiřinko,

      jsem ráda, že se Vám líbí moje dílka, on je takový relax. Mám radost, když něco dokončím a když se líbí, to co vytvořím. Teď jsem zkusila patchwork a není to vůbec špatný. A kdybych měla ty správné pomůcky, byl by výsledek ještě lepší. Ale ono je to celkem jedno, hlavně když si u toho odpočinu a vytvořím něco, co se mi líbí. A když se líbí i ostatním, to už je taková třešnička na dortu.

      Chystám se v týdnu na Váš medovník, v sobotu se všichni sejdeme, tak ho vyzkoušíme. Vím, že bude dobrý, jen aby se mi povedl tak jako ho umíte Vy. Můžu potom vložit receptík na stránky?
      Alena

      1. Jiřina

        Samozřejmě, že můžete, Alenko. A budu pak zvědavá na fotografii. Nevím, jestli jsem Vám psala – já používám pečící papír, přímo na něm těsto rozválím, ono se to pak po upečení lépe sundává, přímo z plechu by se ty pláty mohly roztrhat. A ještě něco – já to sice nedělám, ale tu marmeládu nebo povidla můžete vylepšit rumem.

        Mějte se pěkně.

        1. Alena Autor příspěvku

          Děkuji za rady, určitě budu péct na papíře, já jinak formy stříkám olejem a už nevysypávám, ale jednotlivé pláty jsou lepší, když jsou na papíře. Já ještě nevím, jestli zvolit marmeládu, tu bych nechala bez příchuti, nebo povidla, ty pak určitš s rumem. Co máte Vy vyzkoušeno?

          1. Jiřina

            V původním receptu byla povidla, jenže já jsem od samého začátku, když jsem medovník začala péci, dávala rybízovou marmeládu.

            Nedávno jsem zkusila polovinu plátu potřít povidly a polovinu tou osvědčenou marmeládou, a povidla byla především mým synem, který má medovník hodně rád, zamítnuta. Ostatním to bylo v podstatě jedno.

            Vyzkoušejte to, Alenko, třeba také tak, a pak uvidíte a uslyšíte, co bude lépe chutnat. Pokud jde o mě, tak mně chutná obojí, ale já nejsem žádné měřítko, já si vezmu jen kousek.

            Podle toho původního receptu by se měl nahoře medovník ještě pocukrovat, ale já jsem to nikdy nedělala. Myslím, že je to zbytečné. Také do toho krému nedávám moc cukru, pouze od oka, aby nebyl moc sladký.

            Tak to je asi všechno. Mějte se pěkně a zase někdy Vám určitě napíši, jak se mi Vaše výrobky líbí.

  2. Alena Autor příspěvku

    Děkuji, já asi zůstanu i marmelády, připadá mi vhodnější, i když povidla mají u nás hodně rádi. Možná, že udělám půl s marmeládou, půl s povidly, tak jako Vy. Ještě mám čas, peču ve středu…
    Mějte se hezky
    Alena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *