Pečený čaj z jahod, malin a rybízu

Také ke mně doputoval po internetu recept na pečený čaj. A protože jsem čajová a běžně si vařím čaj ze sušeného ovoce, tak jsem vyzkoušela i pečený. Dělala jsem ho z rybízu, malin, jahod a zbytku višní, které se mi nevešly na koláč. Višní bylo jenom trochu, ale ostatního ovoce jsem měla dostatek a tak jejich poměr byl stejný.

Na jednu dávku jsem odvážila 2 kg ovoce. Jahody jsem pokrájela, ostatní nechala v celku. Přidala jsem šťávu ze dvou citronů a 1 kg cukru. Cukru jsem dala víc, protože jsem čaj nechtěla sterilovat. Kdo dá cukru méně, musí po nalití do  sklenic sterilovat, aby se mu výrobek nezačal kazit. Vše jsem promíchala a dala do většího pekáče. Troubu jsem rozpálila na 180 stupňů a pak vložila pekáč. Když začal obsah bublat, snížila jsem postupně teplotu, tak aby se ovoce peklo, asi na140 stupňů. Nechala jsem v troubě 50 minut a pak sběračkou lila do čistých sklenic. Na povrch jsem přidala asi lžíci rumu a uzavřela.

Nechala jsem si trochu na ochutnání v hrníčku. Můžu říct, že je to opravdu moc dobré. V neděli ráno, na snídani, kterou dělá tradičně manžel, dal do hrnku dvě lžičky ovoce a zalil vroucí vodou. Odpoledne jsem to samé udělala se studenou a kostkami ledu. V obou případech vynikající. Myslím, že se může kombinovat různé ovoce, podle toho, kdo co má. Určitě vyzkouším i jiné kombinace, počkáme, co se nám urodí…Pečený čaj

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *