Vepřová kýta na smetaně s těstovinami

Suroviny – asi 500g vepřové kýty, sůl, pepř, sladkou papriku, kelímek smetany30%, olej, cibuli, lžíci mouky

Postup – maso si očistíme a nakrájíme na proužky nebo kostky. Osolíme, opepříme a odložíme. Na oleji osmažíme kostičky cibule, pak přidáme maso, opečeme, necháme ho zatáhnout. Pak poprášíme asi 2 lžičkami papriky, zamícháme a podlijeme trochou vývaru nebo vodou. Tu osolíme a dusíme doměkka. Před dokončením rozkvedláme ve smetaně lžíci mouky a vlijeme, promícháme a povaříme. Dochutíme solí, je-li třeba. Podáváme s těstovinami nebo rýží.Vepřová kýta na smetaně

4 komentáře u „Vepřová kýta na smetaně s těstovinami

  1. Mirek

    Recept vypada jednoduše, ale chybí mne uvedeno: kolik cibule, jaká mouka a jaká smetana.
    Dále nerozumím vete: “…..pak přidáme maso, opečeme, necháme ho zatáhnout….“
    Pokud maso opecu, tak tím ho snad zatahnu ne?
    Ti co přidávají recepty by měli mít na paměti, ze podle nej mohou vařit i kuchaři začátečníci.

    1. Valerie

      Já jsem začátečnice a pochopila jsem to teprve se učím vařit staci se zamyslet a pochopit to

      1. Alena Autor příspěvku

        Milá Valerie, díky za komentář. Jsem ráda, že je vám postup jasný, pokud je nějaký problém, stačí napsat, ráda poradím. Ale vzhledem k tomu, že nepíši recepty pro začátečníky, nejsou tak myšleny, nerozepisuji u každého podrobný postup. A kdo neví, stačí se ozvat, poradím…
        Ať se vám daří…
        Alena

  2. Alena Autor příspěvku

    Dobrý den, Mirku,

    máte pravdu, je to velmi jednoduchý recept a úplně nejvíce navštěvovaný. Nevím, pro koho recepty píšu, kdo je čte. Popravdě, já si je píši hlavně pro sebe, zvláště na moučníky, kde jsou poměry důležité. Nemusím je pak pracně hledat. Na stránky moc lidí nepíše, spíše chtějí odpověď na svůj email.
    Věta, kterou citujete, je myšlena tak, že se maso opeče, aby se zatáhlo, což nemusí být někomu zřejmé. Někdy se maso neopéká vůbec, jak jsem již viděla v televizi.

    Poměry píši u moučníků, tam na nich záleží. U vařených jídel mi to přijde zbytečné. Každý má již své zavedené postupy, někdo přidá víc cibule, někdo méně, někdo zahustí, někdo, jako já pro sebe, nezahustí. I počty cibule nebo lžíce mouky jsou zavádějící, záleží na velikosti. Pokud se ptáte, asi nevíte, ráda upřesním. Cibuli bych dala jednu větší, mouku polohrubou a povařit asi 20 minut. Nebo můžete zahustit jíškou, tu pak vařím minut 10. A smetanu zásadně 30 %, aby byla chuť znát.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *