Švestkové koláče

Koupila jsem košíček švestek, vypadaly pěkně, ale nebyly tak sladké, jak by bylo potřeba, alespoň pro mého muže, on má rád sladké ovoce. Ale chtěl kynutý koláč, tak jsem těsto rozdělila do dvou forem, jeden do kulaté koláčové formy, druhý na formy velikosti poloviny velkého plechu. Jeden jsem dělala klasicky, druhý jsem naplnila  náplní, které byla sladká a tím se ovoce prosladilo. Oboje jsem pekla najednou, kynutý s drobenkou jsem dala dopředu, protože jsem předpokládala, že bude upečen dříve. A bylo tomu tak, koláč s náplní se pekl asi o 10 minut déle.

Suroviny – 300g polohrubé mouky, špetku soli, půl kostičky droždí, vlažné mléko, 40g cukru, 40g rozpuštěného másla, 1 vejce

Z droždí umícháme kvásek, pak přidáme ostatní suroviny a zpracujeme vláčné nelepivé těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Poté rozdělíme do dvou forem, které jsme si vymazali máslem. Rukou těsto jemně rozprostřeme po celé ploše formy, u kulaté vyplníme i okraje.

Švestky si omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme, jsou-li větší na části. Naskládáme je na těsto řeznou plochou nahoru. Toto je stejné u obou koláčů.

Nyní na ten klasický patří žmolenka, připravíme ji smícháním a propracováním rukou z másla, cukru a hrubé mouky. Posypeme povrch a necháme koláč asi 10 minut odležet.

Na druhý koláč, který máme v koláčové formě si připravíme náplň. Rozšleháme metličkou 200g zakysané smetany, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 40g cukru. 2 lžíce rumu. Nalijeme vše na koláč těsně než ho budeme dávat do trouby.

Oba koláče po dokynutí vložíme do trouby, kterou jsme si vyhřáli asi na 180 stupňů. Pozvolna upečeme, hlídáme je, každý se peče jinak dlouho. Upečení poznáme podle krásně vypečených okrajů.Švestkový koláč s drobenkouŠvestkový koláč s drobenkouŠvestkový koláč s náplní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *