Povidla

Povidla máme u nás moc rádi a každý rok si je pečeme. Příprava povidel trvá několik hodin, záleží na druhu švestek, kolik obsahují vody, někdy jsou za pět hodin, někdy i za sedm. Výhodu této přípravy je v tom, že se nemíchají, nemusíte si jich všimnout, udělají se bez našeho přičinění.

Do jednoho velkého pekáče si připravte 3500g švestek, které na masovém strojku rozemelte. Pak přidejte 500g cukru. 250ml octu a vše opatrně promíchejte. Pak se nechá směs celý den odpočinout v ledničce. Můžete si dopředu připravit i více pekáčů, nic se jim v chladu nestane, měli jsme je takto připravené i tři dny. Je to lepší než nechat švestky, které jsou většinou na povidla hodně vyzrálé, volně, některé to nemusí přežít…

Troubu je třeba rozehřát na 200 stupňů, pak vložíme velký pekáč s ovocem a když začnou bublat, postupně snižujeme teplotu, většinou stačí 150 stupňů. Prostě tolik, aby se švestky pekly, ale zbytečně jsme neplýtvali proudem nebo plynem. Po takových pěti hodinách je začneme více sledovat. V žádném případě nesmíte do nich sáhnout a promíchat, pouze pekáč trochu nakloníte, a když uvidíte tekutinu, budete v pečení pokračovat. U hotových není po stranách žádná šťáva, ale pozor dejte, aby se vám nespálily, raději je vytáhněte z trouby dříve. Pak je lžící vkládáme do větších sklenic, po otření okrajů na povrch nalijeme trochu rumu a uzavřeme. Sklenice neotáčíme. Povidla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *