Cheesecake s mascarpone

Syn mi přinesl recept na tento moučník, který jedl s přáteli a moc jim chutnal. Recept jsem si trochu upravila, ale prý byl stejně dobrý jako originál. Máslové sušenky jsem si raději upekla, ty, které se prodávají mi připadají takové umělé, chuťově nic moc. Recept na ně najdete na stránkách mezi sušenkami.

Suroviny na korpus – 130 g máslových sušenek, 90 g másla

Suroviny na náplň – 20 g želatiny, 100 ml vody, 1 citronový cukr, citronovou šťávu z jednoho citronu, 750 g mascarpone, 300 ml smetany na šlehání 30 %, 160 g moučkového cukru  připraveného dopředu s rozříznutým vanilkovým luskem

Postup – sušenky rozdrtíme, máslo opatrně rozpustíme a smícháme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a hmotu roztáhneme po ploše a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a 10 minut pečeme.

Želatinu rozpustíme ve vodě,  zahřejeme ji a necháme ji trochu vychladnout. Mezitím lehce vyšleháme sýr, přidáme provoněný cukr, citronový cukr a zašleháme. Potom přiléváme postupně smetanu a želatinu a vše řádně, ne moc rychle, ale důkladně prošleháme. Nakonec po kapkách přimícháme citronovou šťávu, množství určíme podle chuti.

Náplň navršíme na upečený korpus a necháme do druhého dne vychladit. Pak už záleží na vás, jak dort ozdobíte. Já jsem zvolila jahody, které jsem si zmrazila v létě. Jahody jsem dala do hrnečku, chvilku povařila, přidal trochu cukru a v lžíci vody rozpuštěný kukuřičný škrob. Minutku provařila a nechala vychladnout. Protože jsem jahody zmrazila jednotlivě a pak teprve vsypala do sáčků, zůstaly mi i po vaření vcelku a byly jenom lehce ochucené zahuštěnou šťávou. Kupované jahody se rozvaří, pak je asi lepší je více zahustit a povrch dortu ozdobit  jahodovou omáčkou. Jahody jsem přidávala až před podáváním.Cheesecake s mascarponeCheesecake s jahodamiCheesecake s jahodami

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *