Pěstování řeřichy

Řeřicha je bylinka, kterou si pěstuji celoročně na světlém místě u okna. Nejenom že krásně vypadá a pokrmy ozdobí, ale je také velice zdravá. Obsahuje plno vitamínů, hlavně  céčko a vitamíny skupiny B. Také má mnoho nerostných látek, především draslík, železo, hořčík a vápník. Podporuje imunitu, antioxidanty v ní obsažené pomáhají bojovat s nežádoucími látkami v našem těle. Prospívá hlavně ledvinám a močovým cestám, ale také při nachlazení, podporuje trávení a ulehčuje práci žlučníku a játrům při zpracování přijaté potravy.

Její pěstování je velice jednoduché. Já si ji vysévám jednou za tři dny, abych ji měla neustále připravenou k použití, hlavně přes zimu, kdy na zahrádce nemám žádné bylinky. Tácek si vyložím klasickou vatou a poliji vodou. Nechám nasáknout, přebytek odliji a pak povrch posypu semínky řeřichy. Sypu hodně hustě, ne všechna semínka zakoření. Pak už stačí každý den zalít, přebytek vody po chvíli odlít a během týdne rostlinky vyrostou. Před použitím je opláchnu přímo na tácku, tím zbytek současně zaliji a ustřihnu si množství, které potřebuji.

Semínka si kupuji hlavně v tomto období, kdy je mají v nabídce všechny prodejny prodávající semínka rostlin. Během roku je to již s nabídkou problematické, proto si jich nyní kupuji kolem dvaceti sáčků a během roku vysévám. V létě ne tak často jako v zimě, využívám také jiné bylinky z naší zahrady.

Řeřicha je bylinka, kterou můžete přidat kamkoli. Do pomazánek, nádivek, salátů, sypu s ní hotové pokrmy. Ale úplně nejvíc vynikne její trochu štiplavá chuť, když s ní posypeme máslem nebo domácím sádlem namazaný chléb. Je také velice vhodná na vaječné pokrmy, tam vynikne její pomoc při trávení vajec, které bývají tížeji stravitelné.Rostlinky řeřichy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *