Stáčené jidáše

Suroviny – 500 g hladké mouky, 100 g másla, 2 žloutky, 20 g droždí, špetku soli, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 2 lžíce tekutého medu, asi 200 ml mléka

Postup – umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Do mléka, které nám zbylo od přípravy kvásku dáme máslo a necháme ho rozpustit. Pak ještě přidáme žloutky a med a vše promícháme. Mouku smícháme  s vanilkovým  a citronovým cukrem, přidáme vykynutý kvásek, mléko s přísadami a zpracujeme vláčné a nelepivé těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme ho vykynout.

Potom z těsta odkrajujeme kousky a rukou vyválíme pramínky, které stáčíme do koleček. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Necháme ještě asi 15 minut kynout a pak upečeme.

Nejraději je má manžel rozkrojené a pomazané medem nebo domácí marmeládou. Jsou dobré ale i samotné, ale na velikonoční svátky je tradiční  pokapat je tekutým medem.Stáčené jidáše

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *