Velikonoční mazanec

Suroviny – 750 g polohrubé mouky, špetku soli, 150 g másla, 100 g cukru, 4 žloutky, mléko, 2 vanilkové cukry, 1 citronový cukr, 1 kostička droždí, 100 g zlatých rozinek, 100 g mandlí, 100 g kandovaného ovoce, 1 vejce, mandlové lupínky

Postup – připravíne si kvásek a necháme ho nakynout. Máslo rozpustíme, potom smícháme mouku, kvásek, máslo, žloutky, cukr, vanilkový a citronový cukr a trošku soli. Vypracujeme vláčné těsto a dáme ho na hodinu kynout.

Rozinky přebereme a namočíme do rumu. Mandle vhodíme do vařící vody, vypneme a necháme chvíli namáčet. Pak sloupneme slupky. Necháme si několik půlek na ozdobení povrchu mazance nebo použijeme mandlové lupínky, ostatní nahrubo nasekáme.

Po vykynutí těsta do něj na vále zapracujeme rozinky, mandle a ovoce a dáme ještě na půl hodiny odpočinout. Pak utvoříme bochánek, uprostřed vykrojíme křížek, pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pomalu upečeme a necháme řádně vydýchat. Pak teprve krájíme. Velikonoční mazanec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *