Borůvkové knedlíky s klevelou

Suroviny – 500 g hrubé mouky, 2 lžíce cukru, 20 g droždí, špetka soli, 1 vejce

Na plnění a klevelu potřebujeme větší sklenici borůvek, 2 lžíce cukru, 1 lžičku kukuřičného škrobu, pár lžic vody, špetku skořice.

Na dokončení si připravíme tvrdý tvaroh, moučkový cukr a máslo.

Postup – umícháme kvásek a po vykynutí smícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné a trochu tužší těsto. Necháme ho hodinku vykynout. Poté ho rozdělíme na stejné části, zploštíme, napníme ovoce, zakulatíme a necháme chvilku dokynout. Pak vházíme do vařící vody a vaříme asi 10 minut. Dvěmi vidličkami trochu natrhneme, zjistíme, jestli jsou uvařeny a pak je vyndáme z vody. Všechny knedlíky vidličkami natrhneme, aby mohla uniknout pára.

Ze zbytku borůvek připravíme omáčku, která knedlíky doplní. Borůvky dáme do kastrůlku, když nepustí vody, přidáme pár lžic a asi 2 minuty povaříme. Přidáme cukr, skořici a v trošce studené vody rozmíchaný škrob. promícháme, necháme přejit varem, dochutíme cukrem nebo skořicí a můžeme servírovat s knedlíky. Na ně dáváme nastrouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a pomalu rozehřáté máslo.Borůvkové knedlíky s klevelou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *