Rybízový dort

Jen pro milovníky rybízu, komu nevadí zrníčka a kdo rád jeho nakyslou chuť. Ostatním doporučuji rybíz propasírovat a dát ho jen trochu. V původním receptu používali na náplň rybízový džus, já mám domácí rybízový likér, tak jsem ho použila.

Dort se skládá z pečeného korpusu a náplně, do které se přidává želatina a je třeba ho nechat do druhého dne ztuhnout. Pak ho lze teprve ozdobit a nakrájet na dílky. Použila  jsem  pouze čerstvý rybíz a ušlehanou smetanu. Na takto ozdobený dort potřebujete 200 ml smetany.

Suroviny na korpus – 2 vejce, 80 g cukru, 80 g polohrubé mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce slunečnicového oleje

Suroviny na náplň – 400 ml smetany na šlehání, 200 g cukru, 250 ml rybízového likéru nebo džusu, 8 plátků želatiny, 500 g kuliček červeného rybízu

Postup – nejprve si upečeme korpus. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, prosáté kakao, mouku s práškem a nakonec lehce vmícháme bílkový sníh. Těsto nalijeme do dortové formy a upečeme. Po vychladnutí dáme plát na tác, na kterém ho budeme servírovat. Kolem dortu položíme vrchní díl z formy a sepneme. Pak do tohoto prstence nalijeme náplň.

Náplň – rybíz otrháme, propláchneme ho a necháme okapat. Želatinu namočíme asi do 6 lžic vody a necháme nabobtnat. Likér ohřejeme a necháme v něm rozpustit cukr. Asi po 10 minutách by želatina měla být připravena, zahřejeme ji, mícháme, až se nám rozpustí. Pak do ní dáme asi 4 lžíce likéru, promícháme a pak celé množství vlijeme do zbytku likéru. Přisypeme rybízové kuličky a necháme trochu zchladnout. Vychlazenou smetanu ušleháme a lehce ji vmícháme do vlažné likérové směsi. Lehce promícháme a nalijeme opatrně na vychladlý korpus. Necháme náplň do druhého dne v ledničce ztuhnout, pak ozdobíme a podáváme.Rybízový dort

P7110839

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *