Magdiny oříškové dortíčky

Tento recept jsem dostala od své sousedky. Od dětství je to její nejoblíbenější vánoční cukroví. Oříšky jsou v těstě i v náplni, lehce provoněné strouhaným perníkem. Opravdu moc dobré, kdo rád oříšky, vyzkoušejte.

Při vánočním pečení  nechte neslepené cukroví v chladu několik dní odležet. Já jsem ho pekla v rámci každoročního zkoušení nových vánočních receptů a tak jsem hned slepovala a na odležení nedošlo, nějak rychle zmizelo. I s náplní vám vydrží několik dní, zvlášť když přidáte do náplně trochu rumu.

Suroviny na těsto – 420 g hladké mouky, 280 g másla, 40 g kakaa, 120 g vlašských ořechů, 140 g cukru, 1 lžička citronového cukru, 2 lžíce rumu

Suroviny na náplň – 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, 100 g jemně strouhaných lískových oříšků, 1 – 2 lžíce domácí marmelády, trochu strouhaného perníku

Poleva – 120 g cukru, 120 g másla, asi 1,5 lžíce mléka, 2 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup – suroviny na těsto dáme na vál a zpracujeme těsto. Necháme ho v chladu odpočinout, pak vykrajujeme kolečka a upečeme je.

Připravíme si náplň – změklé máslo utřeme s cukrem a přidáme po jednom žloutky. Pak zatřeme marmeládu a vmícháme oříšky. Perník si nastrouháme, nekupujte už hotový výrobek, není to ono. A dle chuti ho trochu vmícháme do náplně.

Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme cukr, prosáté kakao a škrob, promícháme a podle potřeby přilijeme trochu mléka. Umícháme hladkou polevu a můžeme s ní zdobit.

Upečená kolečka slepujeme náplní, poléváme  polevou a zdobíme oříškem.Magdiny oříškové dortíčky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *