Rumové řezy

Řezy se skládají ze tří plátů těsta. Dva jsou piškotové,  třetí je složen z barevných hromádek těsta, které se pečením spojí. Budeme ještě potřebovat rumový nálev a polevu.

Suroviny na piškotové pláty – 3 vejce, 3 lžíce horké vody, 5 lžic krupicového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, špetka soli

Postup – suroviny jsou na jeden plát, upečeme dva stejné. Ušleháme tuhý sníh z bílků, přidáme špetku soli. Žloutky šleháme do pěny s vodou a cukrem, pak vmícháme mouku s práškem a nakonec lehce sníh. Každý plát upečeme na plechu s pečícím papírem a necháme je vychladnout.

Suroviny na střední barevný plát – 7 vajec, 250 g másla, 2 hrnky krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 pečivový kypřící prášek, 1 lžíce holandského kakaa, malinko červeného barviva

Postup – změklé máslo utřeme s cukrem, pak postupně přidáme žloutky a utřeme nebo ušleháme do pěny. Bílky ušleháme se špetkou soli. Do máslové pěny vmícháme mouku s práškem a přidáme současně sníh podle potřeby. Zbytek sněhu pak lehce vmícháme.

Těsto si rozdělíme na tři stejné díly. První necháme bez příchuti, do druhého vmícháme kakao, do třetího maličko červené barvy. Plech s pečícím papírem naplníme střídavě barevnými kopečky těsta, nemusíme zarovnávat na výšku, těsto se pečením narovná samo.

Sirup na polití – 300 ml jahodového nebo malinového sirupu, můžeme použít i jiný červený, nejlépe domácí, 200 ml rumu

Ještě budeme potřebovat sklenici rybízové nebo jiné pikantní marmelády.

Skládání moučníku – první piškotový plát potřeme marmeládou. Vyšší plát otočíme, po odstranění papíru ho položíme na potřený plát. Suroviny na polití promícháme a barevný plát postupně po celém povrchu prolijeme. Nejlépe lžící a systematicky jdeme pomalu a maličko čekáme, až se nálev vsákne. Pak přijde další vrstva marmelády a vše zakryjeme druhým piškotovým plátem. Povrch pokryjeme pečícím papírem, na něj položíme plech, do kterého dáme čtyři  kilovky cukru nebo mouky a necháme v chladu uležet do druhého dne.

Poleva – 350 g moučkového cukru, asi 150 ml rumu

Postup – cukr prosejeme a přidáme tolik rumu, abychom vytvořili polevu, která se nám bude dobře roztírat. Utřeme ji dohladka. Asi 100 ml polevy obarvíme špetkou červené barvy. Moučník potřeme polevou, z červené vytvoříme linky kousek od sebe a špejlí přes ně projedeme a vytvoříme vzoreček. Necháme zatuhnout a pak krájíme na řezy. Rumové řezy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *