Višňový dort

Dort se skládá z čokoládového korpusu, višňové náplně a ušlehané smetany. Můžete šlehačkou potřít i boky, já jsem to vynechala, zdálo se mi jí tam už dost. Nepotřené dorty se nazývají „nahé“ a jsou dnes moderní. Tak jdu malinko s dobou -:)

Suroviny na korpus – 5 vajec, 150 g cukru, 70 g másla, 200 g čokolády 50%, špetka soli, 110 g hladké mouky, 80 g vanilkového pudinkového prášku, 30 g kakaa, 1 pečivový kypřící prášek

Postup – oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhé konzistence. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni, nenecháváme ji moc prohřát, hned ji odstavíme, aby nebyla teplá. Pak do ní vmícháme žloutky. Všechny suché přísady promícháme v míse. Nyní vše smícháme, část bílků si necháme až na vylehčení těsta. Připravíme si větší dortovou formu, vymažeme a vysypeme. Těsto do ní nalijeme, srovnáme a pomaleji upečeme. Necháme ve formě vychladnout, pak vyjmeme a po řádném ztuhnutí rozkrájíme na tři pláty.

Suroviny na náplň – 200 ml vody, 200 ml višňovice, 300 g naložených višní, 100 g cukru, 40 g kukuřičného škrobu

Postup – višně vypeckujeme, pár si jich necháme na ozdobu dortu. Tekutiny osladíme a rozmícháme v nich škrob. Pak svaříme do hustého krému, přimícháme višně a ty ještě minutku prohřejeme. Odstavíme a necháme vychladnout.

Na smetanovou vrstvu budeme potřebovat 500 ml smetany 33% a asi lžíci prosátého moučkového cukru s vanilkovou vůní nebo přidáme pár semínek vanilky. Na povrch si později připravte ještě nejméně jednu ušlehanou smetanu, spíše o trochu více. Na boky pak ještě další dvě, aby se uhladily všechny nerovnosti korpusu. Dále budete potřebovat skleničku pikantní marmelády, nejlépe višňové. Tu jsem měla trošku tužší, nešla mi moc roztírat, tak jsem ji naředila višňovicí.

A nyní budeme skládat dort. První plát těsta potřeme marmeládou, na ní rozdělíme půlku višňové náplně a vrstvu šlehačky. Přikryjeme druhým plátem a postup opakujeme. Přiklopíme třetím plátem, potřeme povrch nebo i boky a ozdobíme pusinkami.Višňový dortŘez višňového dortu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *