Cukrářské slavnosti

Před několika dny jsem náhodou zahlédla v tisku upoutávku na akci Cukrářské slavnosti, kterou pořádala ISŠ v Mladé Boleslavi. Zaujala mě ze dvou důvodů. Ten první byl, že jsem na tuto školu chodila před více než třiceti lety a druhý, ten vyplývá z mého zájmu o dorty a pečení.

Chtěla bych se krátce zmínit o této škole. Já jsem v ní pobývala v letech 1975-1980. Protože na střední školu jsem neměla ten správný posudek a trošku štěstí, dostala jsem nabídku od podniku Potraviny. Nebyla jsem nadšená, přece jenom to bylo něco jiného, než jít studovat můj preferovaný gympl. Ale jak se brzy ukázalo, bylo to nejlepší, co mě mohlo potkat. Úžasní učitelé, ať už ve škole nebo při výuce přímo na prodejnách. A vzhledem k tomu, že ani učení mi nedělalo žádné velké problémy, strávila jsem na této škole krásných pět let, protože jsem zde i odmaturovala. Ráda na toto období vzpomínám, také nikdy nezapomenu na některé učitele, hlavně manžele Auerovy. Paní mě učila matematiku a měla svatou trpělivost, ale nakonec jsem vše zvládla celkem dobře. Její manžel byl chemik, často se usmíval, vykládal látku zajímavě a to natolik, že jsem si chemii vybrala  jako jeden z předmětů k maturitě. A dodnes se celkem dobře orientuji v problematice složení potravin a různých otázkách z chemického prostředí. Ať se nám to líbí nebo ne, chemie je všude kolem nás a je dobře znát alespoň základy.

A nejvíce jsem po celý svůj profesní život, a to skoro čtyřicet let, vzpomínala na svou učitelku zbožíznalství. Jmenovala se Šulcová a byla naprosto dokonalá. To, co mě naučila, jsem využívala po celý život. Včera jsem se s ní setkala na výstavě. Jsem ráda, že je v pořádku, už je sice v důchodu, ale na výstavě vyhodnocovala dortíky, a tak se asi stále pohybuje mezi studenty.

A nyní k samotné výstavě. Byla soutěžní a porota vybírala nejkrásnější svatební dort. Dorty byly většinou poschoďové, jen mi u některých výška patra připadala příliš vysoká s ohledem na konzumaci. Ale možná, že jenom já se na tyto dorty dívám moc prakticky. Byly zdobeny květinami živými i z cukrové hmoty, některé i vyvazované na drátkách. Pár jich bylo zdobeno jedlou krajkou nebo drobnými motivy či postavičkami. A bylo zde i několik svatebních zákusků a pohoštění.

Každý dort byl osobitý.  Popisky  diváky seznamovaly se surovinami, z kterých byl vyroben. A moc hezky byly dorty naaranžovány na stolech, s různými ozdobami, hodící se k jednotlivým dortům.

Nevím, který nakonec porota vybrala jako ten nejkrásnější, mně se moc líbil dort zdobený arabeskami. Několik dortů jsem nafotila, a můžete si je prohlédnout. Určitě se vám budou líbit, tak jako mně. Svatební dort zdobený arabeskamiSvatební dort s květinamiSvatební menší dortíkSvatební dort zdobený krajkouSvatební dort zdobený květinamiSvatební dort "křivý"Menší svatební dortíkSvatební dort s květinamiSvatební dort kombinovanýSvatební dort s kaskádou květůSvatební dort s krajkouSvatební dort čtvercovýSvatební panna cottaSvatební zákuskyDrobné zákuskySvatební dort s postavičkamiJakodové poháryJahodové zákuskySvatební muffinySvatební dort s červenou krajkouSvatební zákusky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *