Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Na tyto řezy můžete využít přebytečné bílky, klidně 3 až 4 kousky se v těstě ztratí a nadlehčí ho. Když máte bílky v hrnečku, můžete vážit, jeden bílek váží asi 30 g.

Suroviny – 5 – 9 bílků, 200 g másla, 200 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr.

Na polevu – 5 žloutků, 150 – 200 g moučkového cukru

Postup – utřeme máslo s cukry. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a postupně větší část střídavě vmícháváme se sypkými surovinami do máslového základu.  Nakonec přidáme zbytek sněhu a jen lehce promícháme. Nalijeme na velký plech a upečeme.

Než se těsto upeče, utřeme žloutky s cukrem a na horký plát těsta polevu rozetřeme. Necháme vychladnout a pak krájíme na řezy. Ořechové řezy se žloutkovou polevou

2 komentáře u „Ořechové řezy se žloutkovou polevou

  1. Jiřina

    Alenko, zdravím Vás.

    Tento moučník také dělávám. Recept mám ještě rozšířen o kakaovou polevu, která se jen lehce cikcak způsobem nalije nahoru na žloutkovou polevu. Já tam ale kakaovou polevu nedávám, nahoru ale dávám – také jen lehce – ještě na měkkou žlutou polevu barevný ozdobný máček, který se používá na vánoční cukroví. Vypadá to dobře. Moučník je dost v naší rodině oblíben.

    Jiřina

  2. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, zdravím Vás a děkuji za vylepšení receptu. Mám doma tyto barevné kuličky, ale moc je nedávám na cukroví, jedlíkům se zdají být tvrdé. Zkusím jimi přizdobit polevu, když u vás chutná, u nás bude taky.

    Ani jsem si nevšimla Vašeho komentáře, byli jsme dnes v Praze v Lobkowickém paláci a uondaný jsme chvíli odpočívali, pak jsem si doma všechno urovnala a sedla si, že dopíši recepty, nevšimla jsem si, že jste mi psala. Až úplnou náhodou, jsem zavadila pohledem a koukám, komentář je tu. V mém emailu jste mi spadla do spamu a tak jsem Vás přehlídla. Už jsem to napravila, a těším se na další Vaše příspěvky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *