Řezy pikao

Suroviny na těsto – 4 vejce, 160 g cukru, 2 lžíce oleje, 30 g kakaa, 130 g polohrubé mouky

Suroviny na krém – 250 g másla, 1 plechovka pikaa

Na dokončení – velký balíček piškotů, 1 hrnek uvařené černé kávy, půl hrnku rumu, čokoládová poleva

Postup – bílky ušleháme, pak přidáme cukr, po zašlehání žloutky, olej a do vyšlehaného těsta lehce vmícháme prosáté kakao s moukou. Nalijeme na velký plech a upečeme.

Krém vytvoříme našleháním povoleného másla, do něhož po lžicích zašleháme pikao.

Na plát těsta rozetřeme slabou vrstvu krému. Piškoty namáčíme v roztoku kávy a rumu a klademe je na krém do řádků. Na tuto vrstvu naneseme zbylý krém a uhladíme. Čokoládu nalijeme do zdobítka a postříkáme s ní povrch moučníku. Řezy jsou lepší po uležení, nejlépe druhý den, jestli se vám je  podaří zachránit. U nás se na ně vrhli hned po zaschnutí polevy…Řezy pikao

7 komentářů u „Řezy pikao

  1. Jana Sedlářova

    Dobry den,chystam se delat rezy pikao podle vaseho receptu,jen jak jsem se divala na fotce mate na korpusu nejakou bilou vrstvu neceho,na co nedokazu prijit co to je? 🙂 A da se tento rez udelat i do kulate formy,nebude to potom moc vysoke? 🙂

  2. Alena Autor příspěvku

    Dobrý den,
    ze 4 vajec dělám korpus na větší plech. Pokud ho nechcete mít příliš vysoký, dortová forma je menší, udělejte piškot z poloviční dávky. Nebo můžete upéct tak jak je psáno, a když bude vyšší než si přejete, přepůlit a spojit krémem nebo i marmeládou. A vršek pak podle receptu, trochu krému, namočené piškoty a zbytek krému. Nahoru čokoládu.
    Bílou vrstvu tvoří piškoty, které namáčím do kávy s rumem a ne vždy celé nabobtnají. Nemáme rádi, když se příliš rozmočí.
    Ať se vám moučník podaří
    Alena

  3. Dagmar

    Dobrý deň,
    chcela by som vyskúšať tento Váš lákavý recept. Mám ale jeden dotaz. Vo väčšine receptov sa pikao alebo salko deň predom 2 hodiny varí. Vo Vašom návode to nie je spomínané, nie je teda nutné pikao predvariť?
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa. 🙂

  4. Alena Autor příspěvku

    Dobrý den,
    pikao je zahuštěné kakaové mléko. Je to hotový výrobek, podobně jako jiné druhy zahuštěného mléka, klasické, karamelové, se skořicí.
    Salko se vyrábí zahuštěné cukrem. V dobách dřívějších, když se ještě nevyrábělo karamelové, se toto mléko vařilo 1,5 – 2 hodiny proto, aby dostalo karamelovou chuť.
    Pokud byste chtěla pikao vařit, tak samozřejmě můžete, ale už to nebude klasicky kakaové, ale spíše karamelové s chutí kakao. To pak máte lepší použít karamelové mléko a přidat 1 lžíci prosátého kakaa.
    Přeji hezký den
    Alena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *