Pečená husí prsa

Dnes máme svátek sv. Martina, známého  svou misijní činností ve prospěch křesťanství.  A také patrona hus, protože husy prozradily jeho úkryt, když nechtěl přijmout biskupský úřad. A tak se mnohde pečou husy, doplňují knedlíky s různě upraveným zelím. U nás to není jiné, ale zvolila jsem menší díly, koupila jsem husí prsa.

Včera večer jsem si maso připravila. Prsa omyla, osolila, vložila do pekáče s poklicí a zalila asi litrem mléka. Takto připravenou husu jsem dala do ledničky. Ráno jsem maso omyla pod studenou tekoucí vodou, osušila a znovu osolila a hustě posypala kmínem. Větší vidličkou jsem celý povrch propíchala, aby lépe vyteklo husí sádlo. Prsa jsem položila kůží na dno pekáče, podlila asi třemi lžícemi vody, přiklopila pokličkou a vložila do trouby rozehřáté na 100 stupňů. Po dvou hodinách jsem přidala teplotu na 150 a pekla další dvě hodiny. Je těžké vydržet celou dobu neotevřít troubu a podívat se, jak se maso peče, z trouby se line velmi vábivá vůně. Ale je to zbytečné, husa nic nepotřebuje…

Po čtyřech hodinách pečení jsem sundala pokličku, maso jsem otočila, bylo krásně měkké. A dala jsem ho zpět do trouby a nechala  při teplotě 200 stupňů dopéct. Pak jsem pekáč vyndala, maso otočila a lehce odstranila kost. Ponechala jsem ho ještě 5 minut v klidu, pak teprve krájela na plátky.

Jen škoda, že sníh nepřišel na Svatého Martina, jak praví pranostika, ale byl u nás o den dříve. Ale další lidová moudra – na sv. Martina bývá dobrá peřina a kouřívá se z komíma – jsou letos platná. Nemáme sice pravé Svatomartinské víno, ale i to naše je moc dobré a skvěle doplňuje chuť pokrmu. Pečená husí prsa

2 komentáře u „Pečená husí prsa

  1. Alena Autor příspěvku

    Dobrý den,

    mléko by mělo odstranit případný zápach nebo pachuť, dělávala to tak moje babička. Ono záleží, čím je husa krmená. Již ve středověku se drůbež před zabitím krmila pouze zrním, aby se vyčistila. Dnes to nikdo nedělá, ve velkých chovatelských areálech se asi krmí připravenými směsi, nevím, jaké jsou kvality. Tak pro jistotu stále praktikuji babiččin postup.

    Alena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *