Řepánky

Toto je recept mé babičky, lehce upravený. Ona dávala strouhanou citronovou kůru, já volím raději citronový cukr. A nepoužívala máslo, tehdy se peklo z rostlinného tuku.

Nejprve si musíte najít u silnice spadlou bulvu cukrové řepy. Potom ji omyjte, oloupejte, opět omyjte a nakrájejte na drobnější kousky. Dejte  ji do hrnce, zalijte vodou a pozvolna vařte asi hodinu, až bude řepa měkká. Nálev slijte, nechte řepu vystydnout a  pak jemně nastrouhejte.

Suroviny na těsto – 500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 1 kostičku droždí, 2 sáčky citronového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 vejce, špetku soli, 100 g rozpuštěného másla, mléko

Suroviny na náplň – asi 400 g syrové řepy, 140 g mletého máku, 250 g mléka, cukr, mletá skořice, vanilkový cukr. Na pečení budeme potřebovat olej.

Postup – suroviny na těsto zpracujeme jako kynuté těsto, umícháme kvásek a po nakynutí všechny suroviny zpracujeme. Vláčné a nelepivé těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Jak zpracovat řepu jsem již popsala, budeme potřebovat ještě uvařit mák. Vsypeme ho do vařícího mléka a za stálého míchání ho povaříme. Potom osladíme a dochutíme vanilkou a skořicí. Za občasného míchnutí ho necháme vystydnout. Do ochuceného máku vmícháme nastrouhanou řepu a pak ještě jednou ochutnáme a je-li potřeba, přidáme koření.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky, zploštíme, poklademe náplní a zabalíme podobně jako klasické buchty. Také je tak rovnáme na vymazaný plech a než řepánek uložíme na své místo, ze všech stran ho omašlujeme olejem. Necháme ještě asi 20 minut odpočinout a pak vložíme plech do vyhřáté trouby a upečeme. Potom řepánky překlopíme na druhý plech a spodní stranu, nyní tedy již vrchní, pocukrujeme silnější vrstvou moučkového cukru. Řepánky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *