Kunětické preclíčky

V novém seriálu, který nyní vychází na pokračování na stránkách internetového časopisu Čekanka, píši i o Magdaleně Dobromile Rettigové. Z její knihy je tento recept na kunětické rohlíčky. Přikládám originál a pak můj, poněkud upravený.

Převedla jsem míru lot na dnešní gramy, odhadla jsem množství mouky a dala víc cukru, jedna lžíce se mi zdála málo. Preclíčky jsem posypala jemně mletými ořechy, paní Dobromila je nechává jenom potřené  vejcem. Byly moc dobré, oříšky vylepšily chuť.

Kunětické preclíčky

Utří dobře na míse 4 loty nového másla, dej do něj 3 žloutky, 6 lžíc sladké smetany, lžíci hustých kvasnic, lžíci tlučeného cukru, zadělej hodně husté těsto z pěkné mouky; dej do něj z půl citronu pokrájené kůry, trochu květu, nech hodně vypracované těsto zkynout; pak osol, opět vypracuj a na vále moukou posypaném dělej malé preclíčky neb věnečky, dej na papír máslem pomazaný a na plech, pomaž rozkloktaným vejcetem, nech trochu zkynout a hezky dozlatova upeč. Jsou ku kávě velmi chutné.

A můj recept

Utřela jsem 50 g másla se třemi lžícemi cukru. Pak jsem po jednom zatřela 3 žloutky. Z půl kostky droždí, špetky cukru a mouky jsem umíchala kvásek a nechal vykynout. Prosila jsem 200 g hladké mouky, přidala špetku soli, sáček citronového cukru, špetku muškátového květu a  6 lžic vlažné smetany na šlehání. Ze všech surovin jsem zpracovala vláčné těsto a nechala ho hodinu kynout. Potom jsem tvořila preclíčky, potřela rozkloktaným vajíčkem a posypala mletými ořechy.

2 komentáře u „Kunětické preclíčky

  1. Alena Autor příspěvku

    Dobrý den,

    původní recept jsem napsala celý a v něm je cukr uvedený společně se smetanou, máslem, citronovou kůrou a muškátovým květem, tedy s kořením, které se přidává většinou do sladkých moučníků. Sůl přidává Magdalena až po vykynutí, kolik nevím, ale kynuté se solí vždy. Vzhledem k tomu, že je podávala ke kávě, předpokládám tedy, že to bylo sladké pečivo.
    V její kuchařce je receptů na preclíky několik, nemám ji doma, nemůžu se kouknout. Ale mám pocit, že všechny nebo alespoň většina, byla pečená nasladko.

Napsat komentář: Lenka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *