Buchty s kakaovou náplní

Včera jsem na těchto stránkách v komentářích probírala s Jiřinkou její kakaové buchty.  Jsou plněny máslovou kakaovou náplní a dnes jsem je vyzkoušela. Jsou výborné, jak taky jinak, recept má Jiřinka od své maminky, tudíž je prověřen mnoha lety. Kdo máte rádi výraznou chuť kakaa, zkuste je. Nevím, jaký postup má vyzkoušený Jiřinka, já popíši svůj, třeba ho Jiřinka doplní svými zkušenostmi.

Suroviny – 500 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 4 lžíce cukru, 50 g řepkového oleje, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, mléko podle potřeby

Na náplň – kousek másla, moučkový cukr, holandské kakao. Na potírání buchet ještě trochu oleje.

Postup – umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinku kynout. Po vykynutí rozdělíme na stejné díly, rukou jemně rozprostřeme v placičku, přidáme náplň, spojíme jako buchty, klademe na olejem vytřený pekáč, každou olejem potřeme, aby se neslepily a po 20 minutách kynutí vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Potom hned vyklopíme, spodní stranu hodně pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Buchty jsem plnila takto: jednotlivé kousky těsta jsem roztáhla na placičku a vytvořila jakýsi malinký podlouhlý košíček. Do prohlubně jsem lžičkou nalila trochu rozpuštěného másla, přidala půl lžičky cukru a prosátého kakaového prášku. Pak jsem jednotlivé kousky opatrně zabalila jako buchty a rovnala do pekáče. Má-li Jiřinka lepší postup, jistě nám ho prozradí…

 

 

 

 

 

 

2 komentáře u „Buchty s kakaovou náplní

  1. Jiřina Tabášková

    Určitě chutnaly, Alenko. Já bych k tomu jen něco málo dodala.

    Do těsta nedávám olej, ale máslo – na stejné množství mouky 80 g, cukr 60 g, droždí 30 g, ostatní ingredience stejně, jako uvádíš v receptu. Při plnění buchtiček to potom dělám opačně, než jak jsi napsala. Na čtverečky těsta dám nejdříve kakaovou náplň a teprve potom ji pokapu máslem. To není koneckonců důležité, záleží na každé, jaký postup si zvolí.

    U hotových buchtiček však necukruji spodní stranu, ale tu vrchní. Já je po upečení nevyklápím, nechávám je na plechu, ostatně ani je necukruji všechny, některé nechávám jen tak. Někdo třeba nechce moc sladké, jako třeba já osobně. Ony jdou od sebe lehce oddělit, takže problém s tím není, a když chci nabídnout, tak jich potom pár vyndám na talíř nebo tácek.

    Jiřina

  2. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, děkuji za doplnění. Já mám dojem, že kynuté těsto s olejem je déle vláčné. Příště udělám buchty podle Tvých ingrediencí. Uvidíme, jak velký rozdíl v chuti bude. Až při plnění jsem si uvědomila, že nevím Tvůj postup, tak jsem to zkusila podle svého, ale vyzkouším i postup obrácený. Ono to bude mít něco do sebe, máslo se vcucne do cukru, nepoteče, lépe se bude buchta balit. Buchty obracím z toho důvodu, že spodní strana je více mastná a cukr vytvoří s tukem krustičku, kterou u nás mají všichni rádi. Tož tak… Každopádně byly moc dobré a již jsou pryč…

    Alena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *