Jarní nádivka

Suroviny – 6 rohlíků, 6 vajec, 150 g uzeného masa, asi 4 hrsti špenátových  listů, 4 hrsti nakrájené cibulové natě nebo 3 celé jarní cibulky, po hrsti petrželku a pažitku, plátek másla, mléko podle potřeby, sůl, mletý pepř, muškátový květ a oříšek

Postup – rohlíky nakrájíme na drobnější kostičky a zvlhčíme mlékem. Všechny zelené natě očistíme, omyjeme a necháme okapat. Máslo rozpustíme a opečeme na něm kostičky uzeného, pak přidáme pokrájené špenátové listy, lehce promícháme a necháme chvilku na ohni. Potom odstavíme a necháme vychladnout. Cibulovou nať nakrájíme na kolečka,  petrželku s pažitkou nasekáme.

Do namočených rohlíků vmícháme žloutky, vše z pánve, pokrájené zelené listy, osolíme, opepříme a přidáme trošku muškátového květu a strouhneme maličko oříšku. Ušleháme bílky se špetkou soli a opatrně vmícháme do hmoty. Když si nejsme jisti, na pánvi usmažíme malý vzoreček, popřípadě potom dochutíme.

Směs přendáme do máslem vymazaného pekáče a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Doplníme zeleninovým salátem, můžeme podávat i s upečeným drůbežím masem nebo použít jako nádivku do masových rolád.

4 komentáře u „Jarní nádivka

  1. Jiřina Tabášková

    Též jsem, Alenko, dělala velikonoční nádivku, dávala jsem tam též jarní cibulky a baby špenát a docela se mi povedla.

    A kromě beránka a tradiční buchty s citrónovou polevou se mi ještě pěkně vyvedly buchtičky – část jich byly plněné povidly a část kakaem smíchaným s cukrem. Chutnaly všem.

    Jiřina

  2. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, ani nepochybuji, že by nebyla dobrá, vždyť vaříš výborně. U buchtiček mě zarazila náplň, povidla jsou jasná, ale kakao s cukrem? Jen tak sypký prášek promíchaný s cukrem a zabalený do kynutého těsta?

    1. Jiřina Tabášková

      Alenko, já jsem to tam chtěla napsat, jak to je, ale potom jsem si říkala, jestli bych to napsala dostatečně srozumitelně. Já jsem to kakao s cukrem na každém připraveném kousku těsta ještě pokapala důkladně máslem, zabalila stejným způsobem jako povidla, takže z toho potom při pečení vznikla taková poločokoládová hmota. Moje maminka pekla, a já jsem se to naučila též, stejným způsobem kakaový závin – jako když někdo peče makový, tak u nás byl oblíbený kakaový. Podmínkou je tam dost toho másla, aby nádivka nebyla suchá. Před pár týdny jsem jej též pekla, chutnal všem, zůstalo mi trochu toho kakaa smíchaného s cukrem, tak jsem to zkusila do těch buchtiček. A vyšlo to. Možná by to bylo dobré i s nutelou, ale to já nebudu zkoušet, když, tak zůstanu u toho kakaa. Takže tak…

  3. Alena Autor příspěvku

    Milá Jiřinko, tak s máslem smíchané kakao, to už jsem používala, myslím do závinu. Nutella je taky dobrá, tu dávám do listového těsta. Vyzkouším tvoje buchtičky, co na ně u nás řeknou -:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *