Jemné buchty

Suroviny – 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 citronový cukr, 1 vanilkový cukr nebo vanilková semínka, 500 g hladké mouky, 1 kostka droždí, mléko, špetka soli

Plnila jsem švestkovými povidly, můžete zvolit i náplň tvarohovou, makovou či marmeládovou. Na potření po upečení si připravte asi 50 g másla a asi 100 g na potírání buchet při skládání na plech.

Postup – z droždí, lžičky cukru, teplého mléka a lžíce  mouky umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Máslo utřeme s cukrem a pak po jednom přidáváme žloutky. Do tohoto základu vmícháme ostatní suroviny, mléko podle potřeby a vypracujeme hebké a nelepivé těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme hodinku kynout.

Vykynuté těsto na vále rozdělíme na polovinu, vyválíme plát, rádlem nakrájíme čtverce, naplníme náplní, spojíme k sobě růžky a vytvarujeme buchty. Pekáč nebo plech potřeme rozpuštěným máslem a naplněné buchty na něj pokládáme s asi centimetrovým odstupem. Po naplnění je všechny ze všech stran potřeme máslem a necháme asi 20 minut kynout. Poté vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

Ihned po vytažení  z trouby je otočíme spodní vrstvou nahoru, potřeme máslem a pocukrujeme.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *