Plněný jahodový chlebíček

Moučník jsem pekla v chlebíčkové formě dlouhé 30 centimetrů. Pekla jsem podle receptu v časopise Knihovnička recepty. Zde uvedené množství krému je na  tuto formu malé, potřebovala bych dvojnásobnou dávku. Ve svém receptu uvedu množství potřebné na tuto formu. Pokud máte formu menší, množství krému si snižte. A ještě jedna poznámka. Při vyšším moučníku z dvojnásobné dávky krému je nutné mezi polovinu krému vložit plát těsta, protože by hmota krémové vrstvy byla příliš vysoká. Já jsem plát mezi krémy nedávala, ačkoliv bych ho z plátu těsta vykrájela, i když ne v jednou kuse.

Suroviny na piškot – 3 vejce, 90 g cukru, 120 g polohrubé mouky, půl lžičky kypřícího prášku, 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Suroviny na náplň – asi 600 g jahod, 8 plátků želatiny, 6 lžic vody, 500 g tučného tvarohu v kelímku, 400 g zakysané smetany, moučkový cukr podle chuti, vanilková zrníčka z půlky lusku

Postup – vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, pak lehce vmícháme suchou směs, kterou si dopředu promícháme. Upečeme na plechu s pečícím papírem, který ještě pomažeme rozpuštěným máslem.

Po upečení a vychladnutí nakrájíme na pruhy podle velikosti formy. Budeme potřebovat 2 stejné kusy na stěny formy, jeden do středu mezi náplň a jeden o něco větší, kterým vše přikryjeme.

Jahody omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanilková zrníčka promícháme. Želatinové plátky dáme do studené vody a necháme nabobtnat. Potom trochu zahřejeme, až se želatina rozpustí. Polovinu si dáme do misky, přisypeme polovinu jahod, promícháme a srovnáme do formy, kterou jsme vyložili folií.

Na tuto vrstvu postavíme k delším krajům pláty těsta. Druhou polovinu želatiny promícháme s trochou tvarohové hmoty a pak vmícháme spolu s druhou polovinou jahod do zbylého množství krému. Polovinu navrstvíme do vnitřku formy, poklademe piškotovým plátem a zakryjeme druhou částí krému. Formu zakryjeme největším plátem, zabalíme do folie a necháme několik hodin ztuhnout. Potom vyklopíme, nahoře budeme mít jahodovou vrstvu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *