Dášiny ovesné sušenky

Recept jsem dostala od své přítelkyně z internetového časopisu Čekanka. Nejen že píše krásné články, ale umí vytvořit i nádherné patchworkové kousky, můžete mrknout do galerie…

Tyto sušenky jsou v Dášině okolí velmi oblíbené, Dáša je pekla i na svatbu své dcery. Věnovala mi recept, vyzkoušela jsem, a opravdu nemají chybu. Jsou výborné, i manžel na ně chodil, a to říká, že ovesné vločky jsou na něj moc zdravé, a proto se jim vyhýbá.

Suroviny – 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek ovesných vloček (dávala jsem jemné), 1 hrnek cukru, čtvrt hrnku mletého kokosu, 1,5 lžičky jedlé sody, 150 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce horké vody (já jsem nedávala, nebyla potřeba)

Pak do sušenek patří sušené ovoce a ořechy. Já jsem ovoce nedávala, přidala jsem hrnek namíchaných sekaných ořechů. Použila jsem vlašské, lískové, kešu a makadamové.

Postup – všechny suroviny dáme na vál a zpracujeme těsto. Z něj tvoříme menší kuličky, které dřevěným válečkem trochu zploštíme, klademe je na plech s pečícím papírem trochu dál od sebe a postupně upečeme.

Upečené sušenky poznáte pouze podle barvy. Já při pečení drobného pečiva koukám na spodek jednotlivých kousků. Tady mi tato metoda nepomohla, sušenky se nedají otočit, jsou příliš měkké. Plech jsem vyndala, když byly pěkně zabarvené, ne příliš tmavé, nechala na plechu vychladnout a pak teprve sundala. První den jsou křupavé, další již pěkně změkly a třetí den již nebyly, tak nevím…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *