Havířský řízek

Je to Jiřinky recept na bramborové placky, které mají rádi v její rodině. Vyzkoušeli jsme, jsou jemnější než klasické bramboráky a jejich příprava je rychlejší, byly hnedle hotovy.

Suroviny – brambory, smetana na šlehání, hladká mouka, směs koření na bramborák od firmy Avokádo, mletý pepř, sůl, sádlo,

Postup – brambory jsem po oloupání jemně nastrouhala, trošku odlila škrob, bylo ho hodně. Povrch jsem pokapala smetanou, přidala koření a zahustila moukou. Opekla jsem na sádle vzoreček, bylo třeba trochu přisolit. A pak jsem už  opékala placičky…

2 komentáře u „Havířský řízek

  1. Jiřina Tabášková

    Děkuji, Alenko, že tak popularizuješ mé recepty.

    Ty havířské řízky – jako kdybych je dělala já. Úplně jsem na ně dostala chuť. Můj starší vnuk je má hodně rád, často mě požádá, když je u mě, abych mu je připravila k obědu. Jako přílohu k tomu přidávám kuřecí nudličky.

    A vždy, když je připravuji, si vzpomenu na dobu, kdy byl můj syn ještě kluk – měl jednou takové období, že by mu snad ani nevadilo, kdyby je měl každý den, i bez těch kuřecích nudliček.

    Pouze můj muž se jaksi vymykal – nevzpomínám si za celou dobu našeho společného života, že by je někdy jedl. Neměl je rád.

    Měl však hodně rád palačinky – to ostatně všichni u nás, dělávala jsem je hodně tenké, jemné, s marmeládou, jemňounce pocukrované – mňam!

    Jiřina

  2. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, když už jsem si je u Tebe napsala, přece je nenechám jen tak ležet. Ale jak jsem marodila, nebyla chuť něco zkoušet, až nyní, když je mi lépe. Ale už s recepty končím, více jich nemám.

    My je snědli samotné, měli jsme k nim zeleninový salát. Já moc nemusím bramboráky jak je dělávám, ale tyto placičky byly krásně jemné, takové uhlazené. Nejsou v nich žádné kousky, pro mě lepší varianta. Pro mé muže ne, hrubší a více nasáklý bramborák je prý lepší…

    Alena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *