Kynuté ruské moučníky

Pro toto pečivo je typické použití slunečnicového oleje. Nemusí být extra, za studena lisovaný, ale rozhodně by měl být hodně kvalitní. Můžete použít i máslo či jiný tuk, jak jste zvyklí…

Z těsta jsem upekla dva druhy moučníků. Zvolila jsem skořicové šneky a ořechovou roládu. Obojí má podobnou přípravu a lze vše upéct na jednom plechu.

Suroviny na těsto – kostička droždí, 50 g cukru, asi 250 ml vlažného mléka, 100 ml slunečnicového oleje, 2 vejce, 500 g polohrubé mouky, špetka soli

Suroviny na plnění – na šneky – moučkový cukr, mletá skořice, olej

na roládu – moučkový cukr, jemně mleté vlašské ořechy,olej

Postup – umícháme kvásek, po vykynutí přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto. Necháme ho vykynout, rozkrojíme na půlku, vyválíme plát a plníme podle toho, co budeme péct.

Při přípravě šneků plát potřeme olejem, posypeme cukrem se skořicí, znovu pokapeme olejem, stočíme do rolády a nakrájíme na silnější plátky. Ty položíme řeznou plochou na vymazaný plech, necháme dokynout  a pak upečeme.

Při přípravě ořechové rolády postupuje obdobně. Plát pokapeme olejem, posypeme moučkovým cukrem a ořechy, stočíme do rolády a tu přendáme na vymazaný plech. Necháme dokynout a potom upečeme. Vychladlou krájíme na plátky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *