Ovocný sýrový dort

Suroviny na korpus – 3 vejce, 90 g cukru, 1 lžička kypřícího prášku, 120 g polohrubé mouky

Postup – bílky vyšleháme, pak zašleháme cukr, po chvíli žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku s práškem. Těsto rozetřeme do kulaté dortové formy, u níž jsme dno vyložili pečícím papírem a upečeme.

Suroviny na náplň – 500 g mascarpone, 250 ml smetany na šlehání v domečku, cukr podle chuti, asi 2-3 lžíce, 2 želatinové ztužovače zastudena, 1 větší ananasový kompot v plátkách, 1 menší kompot mandarinkový

Postup – oba kompoty otevřeme, ovoce vyndáme na sítko a necháme okapat. Když budeme mít upečený korpus, formu umyjeme a vyložíme folií. Na ni rozprostřeme ovoce v jedné vrstvě.

Nyní si připravíme náplň. Část kompotové šťávy ponecháme v hrnku na rozmíchání ztužovačů, ostatní postupně lehce vmícháme do mascarpone. Osladíme podle chuti. Zbylé ovoce, které jsme nerozložili na dno formy, nadrobno nakrájíme a vmícháme spolu s ušlehanou smetanou do hmoty. Nyní ve šťávě rozmícháme ztužovače a pře sítko vše vlijeme do sýrové směsi. Rychle vymícháme a vlijeme do formy na ovoce. Na tuto vrstvu dáme korpus, přikryjeme nebo korpus ponecháme s pečícím papírem a dáme do ledničky ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Další den stáhneme papír, na formu položíme podnos nebo velký talíř a dort překlopíme. Můžeme ještě dozdobit ušlehanou smetanou, ale já to už považovala za zbytečné. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *