Sázené vejce s tekutým žloutkem

Při přípravě tohoto pokrmu zůstane žloutek tekutý, jen mírně teplý. Nedoporučuji připravit pokrm z kupovaných vajíček. Pouze z domácích vajec od lidí, které znáte, a víte, jak se slepicím věnují, bude pokrm bezpečnější.

Na přípravu budete potřebovat vejce, tvrdý sýr, šunku, petrželku a olej. Sýr, asi nejlépe eidam, bývá méně slaný, šunku pak od kosti nebo dětskou s menším množství soli. Obě suroviny jsou slané dost, není třeba pokrm solit. Spíše je nutné vybrat suroviny, aby nebyly příliš slané.

Na jedno sázené vejce budeme potřebovat 1 vejce, u něhož oddělíme bílek od žloutku. Ten si opatrně položíme na malý talířek. Do bílku přidáme asi 1 lžíci najemno strouhaného sýru, asi 1 lžíci najemno nasekané šunky a trošku pokrájené petrželky. Lehce promícháme,  pomocí stěrky vlijeme na pánev s olejem a rozprostřeme do slabé vrstvy. Do středu sešoupneme z talířku žloutek a na malém plamínku smažíme, až bílek ztuhne.

Jedná o trochu jiné volské oko. Někdo si možná více cení  pravou chuť vajíčka ničím nezkreslenou. Je to na vás…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *