Jahodový obližprst

Moučník se skládá z kakaového korpusu, na něm je žloutkový krém, poté přijde na řadu jahodová vrstva a nakonec bílková peřinka.

Suroviny na korpus – 5 vajec, 150 g cukru, 2 lžíce prosátého kakaa, 100 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 50 ml slunečnicového oleje

Suroviny na krém – 50 g másla, 30 g hladké mouky, asi 200 ml plnotučného mléka, 5 žloutků, 150 g moučkového cukru, zrníčka z vanilkového lusku, 250 g másla

Suroviny na jahodovou vrstvu – 500 g jahod /měla jsem mražené/, 2 lžíce cukru, 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu, asi 3 lžíce vody

Suroviny na bílkovou vrstvu – 5 bílků, špetka soli, 200 g cukru

Postup – na korpus ušleháme vejce s cukrem, zašleháme olej, vmícháme mouku s kypřícím práškem a kakaem. Nalijeme na velký plech a upečeme.

Krém – 50 g másla rozpustíme, vmícháme mouku a umícháme jíšku, kterou zalijeme mlékem a krátce povaříme. Odstavíme a do horkého vmícháme žloutky. Za občasného míchnutí necháme krém vystydnout. Mezitím ušleháme máslo s cukrem a vanilkou a po lžicích zašleháváme žloutkovou hmotu.

Jahody – jahody necháme rozmrazit, přidáme cukr a krátce povaříme. V trošce studené vody rozmícháme škrob a vlijeme do jahod. Promícháme a krátce povaříme. Také necháme za občasného míchnutí vystydnout.

Bílkový sníh – připravíme si vodní lázeň, vodu přivedeme k varu. Bílky ušleháme, pak vmícháme cukr, postavíme hrnec do lázně a šleháme, až je hmota teplá a odděluje se od stěn  hrnce a krásně dělá vlnky.

Nyní budeme moučník kompletovat. Na korpus rozetřeme krém, na něj rozložíme lžicí jahody, pak je zarovnáme po celé ploše. Bílky také nejprve klademe po lžicích, pak teprve nožem srovnáme. Povrch posypeme čokoládovou rýží nebo nastrouhanou čokoládou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *