Mřížkový smetanový koláč s povidly

Koláč je velmi jednoduchý, lité těsto rychle připravené a v mém případě, protože jsem použila povidla, voní po skořici. Můžete použít i marmeládu, třeba jahodovou, meruňkovou nebo rybízovou, pak ale skořici vynechte. I když s meruňkami či broskvemi by se skořice jistě snesla…

Na těsto si připravte 4 vejce, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, lžičku mleté skořice, 250 g smetany na šlehání, 200 nebo i o něco více polohrubé mouky, 1 kypřící pečivový prášek.

Těsto doplníme povidly nebo marmeládou. Náplň si připravte jako první. Povidla zřeďte rumem a podle potřeby doslaďte. Marmeládu vybírejte spíše řidší, hustou rozehřejte s troškou vody nebo můžete kápnout do studené kapku likéru nebo jiného alkoholického nápoje. Připravenou náplň vložte do sáčku na zdobení dortů a zatím  odložte.

Větší plech nebo pekáč vymažeme nebo vystříkáme tukem. Nyní připravíme těsto. Utřeme žloutky s cukry, vmícháme po částech smetanu, poté mouku s kypřícím práškem a skořicí. Upravíme hustotu těsta, v této fázi by mělo být trošku hustší. Nyní ušleháme z odložených bílků pevný sníh a většinu vmícháme do těsta. Nakonec lehce přidáme i poslední část bílkového sněhu a těsto nalijeme na plech.

Sáček s povidly zlehka pootočíme a špičku nůžkami odstřihneme. Nyní nastříkáme na těsto mřížky, vložíme plech do trouby a upečeme. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *