Mazanec s rozinkami

Suroviny – 2 žloutky, 100 g másla, 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 30 g droždí, asi 200 ml mléka, asi 450 g polohrubé mouky, asi 100 g rozinek, špetka soli

Na dokončení – 1 vejce, moučkový cukr

Postup – rozinky přebereme, propláchneme vodou a namočíme do rumu, nejlépe den předem. Při přípravě mazance je scedíme a necháme okapat.

Droždí rozetřeme s cukrem a necháme vzejít kvásek. Máslo utřeme s cukry, pak přidáme žloutky. Do utřené hmoty vmícháme kvásek, mouku promíchanou se solí, rozinky a podle potřeby mléko. Vypracujeme klasické kynuté těsto, z kterého hned vytvoříme dva bochánky. Položíme je na vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku kynout. Poté je potřeme rozkvedlaným vejcem, nakrojíme do kříže a ještě tak půl hodiny je ponecháme v klidu, aby vstřebaly náš zásah. Pak už vložíme plech do připravené teplé trouby a upečeme. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *