Kynutý koláč s marmeládou

Suroviny na větší plech – 300 g hladké mouky, špetka soli, 20 g droždí, 250 ml smetany na šlehání, asi 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru, 1 žloutek

Na dokončení – libovolná spíše řidší marmeláda nebo i jakékoli ovoce, žmolenka z hrubé mouky, cukru a másla

Postup – mléko a smetanu ohřejeme.  Droždí osladíme a rozetřeme s troškou mléka a necháme vykynout. Žloutek rozšleháme v mléce a všechny suroviny řádně promícháme a vypracujeme nelepivé jemné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout.

Plech vytřeme máslem, těsto rukou rozprostřeme po celé ploše. Poklademe ovocem nebo rozetřeme marmeládu, posypeme žmolenkou a necháme ještě 15 minut kynout. Poté vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

Pokud máte rádi okraje koláče, potřete je před plněním rozkvedlaným vajíčkem. Manžel kraje příliš nemusí, já je tedy nevylepšuji…

2 komentáře u „Kynutý koláč s marmeládou

  1. Ej

    Přiznávám jisté pochybnosti, jak to těsto dopadne, ale doma nebylo nic jiného než právě v receptu použité suroviny. Za ty pochybnosti se omlouvám a těsto zařazuji mezi oblíbené. Z dané dávky byly čtyři!!! krásně tenké frgály s kiwi marmeládou, tenké, ale přesto nadýchané.

  2. Alena Autor příspěvku

    Dobrý den,
    přiznávám, že po úvodních slovech ve mně hrklo, co jsem způsobila. Ale další věty to vylepšily-:) Děkuji za komentář a jsem ráda, že se vám frgály podařily. Na těsto můžete poklást cokoli, co máte rádi. S kiwi jsem ještě nepekla, vyzkouším. Díky za inspiraci…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *