Kynutý koláč s marmeládou

Suroviny na větší plech – 300 g hladké mouky, špetka soli, 20 g droždí, 250 ml smetany na šlehání, asi 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru, 1 žloutek

Na dokončení – libovolná spíše řidší marmeláda nebo i jakékoli ovoce, žmolenka z hrubé mouky, cukru a másla

Postup – mléko a smetanu ohřejeme.  Droždí osladíme a rozetřeme s troškou mléka a necháme vykynout. Žloutek rozšleháme v mléce a všechny suroviny řádně promícháme a vypracujeme nelepivé jemné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout.

Plech vytřeme máslem, těsto rukou rozprostřeme po celé ploše. Poklademe ovocem nebo rozetřeme marmeládu, posypeme žmolenkou a necháme ještě 15 minut kynout. Poté vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

Pokud máte rádi okraje koláče, potřete je před plněním rozkvedlaným vajíčkem. Manžel kraje příliš nemusí, já je tedy nevylepšuji…

4 komentáře u „Kynutý koláč s marmeládou

  1. Ej

    Přiznávám jisté pochybnosti, jak to těsto dopadne, ale doma nebylo nic jiného než právě v receptu použité suroviny. Za ty pochybnosti se omlouvám a těsto zařazuji mezi oblíbené. Z dané dávky byly čtyři!!! krásně tenké frgály s kiwi marmeládou, tenké, ale přesto nadýchané.

  2. Alena Autor příspěvku

    Dobrý den,
    přiznávám, že po úvodních slovech ve mně hrklo, co jsem způsobila. Ale další věty to vylepšily-:) Děkuji za komentář a jsem ráda, že se vám frgály podařily. Na těsto můžete poklást cokoli, co máte rádi. S kiwi jsem ještě nepekla, vyzkouším. Díky za inspiraci…

    1. Alena Autor příspěvku

      Dobrý den,

      nevím, proč bylo vaše těsto tekuté. Asi jste přidala mléka víc, než vaše mouka potřebovala. Mléko přidávám podle potřeby, každá mouka saje jinak. Těsto je klasické kynuté, které se po vykynutí rukou rozprostře po plechu.

      Alena

Napsat komentář: Ludmila Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *