Vdolečky s parádou

Suroviny – 500 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 50 g cukru, 50 g másla, 40 g droždí, sůl, mléko podle potřeby, citronový cukr, vanilková semínka z půlky lusku, 4 lžíce rumu, špetka soli

Sádlo na smažení, na parádu, co máte rádi – tvaroh tvrdý i měkký, smetanu kysanou nebo ušlehanou sladkou. Já použila zakysanou smetanu 16%, višňovou marmeládu a čerstvé višně.

Postup – droždí osladíme lžičkou cukru, přilijeme trošku teplého mléka a vymícháme kvásek. Necháme ho přikrytý vykynout, pak ho nalijeme do prosáté mouky. Přidáme žloutky rozšlehané v mléce, rozpuštěné máslo, cukry a sůl, vanilku a nakonec rum. Řádně propracujeme těsto, přikryjeme a necháme v míse vykynout. Pak ho nakrájíme na stejně velké kousky, zakulatíme, trošku rukou zploštíme a necháme ještě dokynout. Sádlo rozpustíme a vdolky smažíme pomalu po obou stranách. Zdobíme dle své chuti. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *