Vídeňská žemlovka

Pekla jsem na plechu o velikosti 29 krát 23 cm.

Suroviny – 4 housky, 100 ml mléka, 1 vejce, 20 g másla, 20 g cukru

Ovocná část – 3 větší jablka nebo hrušky, 3 lžíce, cukru, 1 lžíce mleté skořice, asi 3 lžíce rozinek namočených v rumu, 20 g nasekaných mandlí, 20 g nasekaných lískových oříšků, 2 lžíce rumu

Na dokončení – kousek másla, moučkový cukr

Postup – mléko mírně ohřejeme, přidáme k němu cukr, máslo a vejce, prošleháme a odstavíme. Housky nakrájíme na slabé plátky. Pečící formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Máslo je ale lepší…

Jablka oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Vložíme je do mísy, posypeme cukrem a skořicí a rukou řádně promícháme, aby byly všechny plátky obalené.

Do připravené formy skládáme plátky pečiva, které před vložením necháme nasáknout v ochuceném mléce. Na první vrstvu nasypeme ochucená jablka,  pokapeme rumem, posypeme mandlemi, okapanými rozinkami a oříšky a položíme druhou vrstvu nasáklého pečiva. Povrch poklademe slabými plátky másla a upečeme. Po upečení vrchní vrstvu opět potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *