Jablka ve vlastní šťávě

Nadúroda jablek, bohužel i vos a sršňů, mě přinutila oprášit dávno nepoužívaný postup při zavařování jablek do závinů nebo jiných koláčů.

Nejdříve jsem si připravila vyšší sklenice s víčky na šroubování. Omyla je v myčce, víčka v horké vodě s jarem, pak opláchla a dosucha vytřela. Jablka jsem omyla, rozčtvrtila, oloupala, vykrájela jádřince a vkládala do studené vody s trochou rozpuštěné kyseliny citronové, aby příliš nezhnědla. Potom jsem vodu slila a jablka nastrouhala nahrubo. Do sklenic jsem je vkládala postupně a každou vrstvu jemně  stlačila, aby byla potopená ve vlastní šťávě. Po naplnění sklenic jsem omyla a dosucha vytřela okraj lahve, zavíčkovala a vložila do zavařovacího hrnce. Sterilovala jsem 25 minut při 85 stupních. Je třeba dodržet vyšší teplotu a delší dobu než u kompotů, protože jablečné řezy nejsou doplněny cukrem ani nálevem. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *