Nízkosacharidové stravování LOWCARB

Jistě jste si mnozí všimli, že přidávám do kategorie nízkosacharidové stravování recepty, převážně moučníky. Množí se dotazy, jaké to je vlastně jídlo. Já jím tímto způsobem více než rok a jsem velmi spokojená. Dcera, která mě upozornila na tento způsob, si ho také velmi chválí a stále ho praktikuje, i když hlavním jejím počinem bylo zhubnout poslední kila z těhotenství. U mě tento efekt není příliš vidět, ale pozitivní výsledky pozoruji i já.

Sice nemám cukrovku, pouze mám ranní cukr trošku zvýšený. Ale dlouhodobý se mi neustále snižuje, i když ten první odběr byl v normě. Můj švagr jen výměnou sladidla aspartam za erythritol docílil také pěkný posun směrem dolů v hodnotách glykemie, byl pochválen svým lékařem. Diabetici by rozhodně toto stravování měli vyzkoušet. A také lidé, zvláště děti, postižené epilepsií. Jsou známé velmi dobré výsledky, záchvaty v mnoha případech zcela zmizely.

Také pociťuji více energie, po jídle i během dne. Netrápí mě chutě na cokoliv, co upeču pro manžela nebo známé, nepociťuji hlad, jím většinou třikrát nebo i dvakrát denně, podle potřeby. Stravu kombinuji ze surovin běžně dostupných, žádné velké vaření není třeba. Základ je zelenina, ať už vařená nebo syrová, k ní jakékoli maso, sýry, vejce. Doplnit lze ořechy, mimo arašídů všechny, různými semínky, 100 % oleji, máslem, sádlem. Občas zařadím i ovoce, drobné zahradní – rybíz, jahody, borůvky, aronii, angrešt, rakytník. Prostě základní suroviny, bez průmyslových úprav, čerstvé, doma připravené pokrmy.

Nenavyšuji bílkoviny, stačí asi 1 g na kilo tělesné váhy. Zdrojem je jakékoli maso, slanina nebo co nejlepší šunka, vejce a mléčné výrobky. Sacharidy pouze ze zeleniny a základních mléčných výrobků (tvarohy tučné, jogurty smetanové, smetany 12 – 33 %, sýry tvrdé, čerstvé). Tuky v podobě lisovaných olejů, másla, sádla, avokáda, semínek a ořechů.

Upravuji pro své potřeby klasická jídla, do vývarů s masem přidávám plno zeleniny a jím jako samostatný pokrm. Pomazánky kombinuji s nakrájenou zeleninou, saláty doplňuji různými oleji (lněný, dýňový, makový, sezamový). ze sýrů si připravuji těstoviny nebo lívance, recepty jsou na stránkách.

Občas si upeču něco sladkého, recepty tu máte taky. Jen s LC pečivem mám problém, chutnalo mi jen něco, recepty jsem uveřejnila. Ale rozhodně mi pečivo nechybí, chuť na můj oblíbený chléb s máslem prostě nemám.

Přidávám několik fotek pro inspiraci, další naleznete v různých skupinách receptů. Zde vidíte obložený masový vývar, kuřecí čtvrtku s kapustičkami, kuřecí plátek s brokolicovou kaší a zeleninou, plněné paprikové lusky česnekovou pomazánkou a pomazánku z limburského sýra obloženou zeleninou. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *