Hrací deka o požárníkovi Samovi

Naše vnučka kouká ráda na pohádky, má své oblíbené hrdiny. Jedním z nich je požárník Sam. Když jsem uviděla v obchodě osušku s touto postavičkou, hned mi blesklo v hlavě, že by to byl dobrý základ na hrací deku. A protože Monička ráda a rychle zachraňuje kdekoho, nevyhýbá se ani léčení různých nemocí nebo spravovaní porouchaných hraček či jiných předmětů, zrecyklovala jsem odložený baťůžek po mých dětech, naplnila různými hasičskými potřebami, aby měla vše po ruce.  V mé sadě nechybí ani hasičské auto s výraznými houkačkami, dvěma různými, a  světýlky a také žlutá dětská přilba. Ale to vše už Ježíšek zabalil.

Osuška je docela veliká, spíše dospělácká. Střed s postavami jsem ponechala v původním stavu, jen jsem ho doplnila helikoptérou, autem a lokomotivou, která veze zvířecí pasažéry.

V horní části jsou různobarevní motýlci, spodní část je našitá, vrchní se podle barev přilepuje ke spodní části. Stromy pod oblohou jsou složené z několika druhů, jak nasvědčují různé druhy listů. Zde je systém podobný jako u motýlků, k našitému se doplňuje správný tvar a barva vrchního.

Spodní část si vynutila větší úpravy. Na velké části pravého okraje byl ohromný anglický nápis, že je na osušce požárník Sam, jako by to nebylo zřejmé. Šlo mi tedy o to, plochu přikrýt a využít pro vytvoření hracích příležitostí.  Strom je plný  látkových lístků různých tvarů, žluté kytičky jsou pouze provléknuty přes knoflíčky. Různobarevné kytičky doplněné stejnou barvou knoflíků jsou doplněny hlavou housenky s barevnými kolečky a ozdobným trávníčkem s tulipány. Na spodní liště jsou číslice, Monička již umí pěkně dlouhou řadu.

Levou spodní část jsem využila na skládaný hořící domeček, aby Sam, stojící nad ním, měl co hasit. Domek je složen ze čtverečků různých barev, vrchní část se podle barev doplní na spodní našitou část. Vedle domu je i postavička Sama, snad ho Monička pozná…

Jak je vidět, všechny části jsou odepínací, princip je povětšinou stejný, doplnit správné tvary a barvy. Spodní části jsou našité, vrchní jsou z dvojité látky k sobě ručně sešité, aby byly pevnější a vydržely odtrhování ze zipu. Všechny spodní přišité části na dece jsou se zipem ostřejším, díly přilepovací mají všechny jemnou část, protože je bude brát Monička do ruky. Lze tedy jednotlivé části přilepovat po celé dece, podle barev nebo tvarů, jak se jí to  bude líbit. Pod osuškou je silný vatelín a ručně přišitá podšívka. Nelemovala jsem, jak bývá zvykem, deka je poměrně silná. Toto řešení mi připadalo lepší.

Na několik nářadí, kde nechybí páčidlo, vysílačka, hasicí přístroj a další drobnosti jsem použila 30 let starý baťůžek. Byl v pořádku, jsem jsem ho vyprala a aby vypadal jako Samův, našila jsem na něj znak jeho sboru. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *