Sváteční mazanec

Suroviny – 500 g hladké mouky, špetka soli, 70 g másla, 100 g cukru, 100 ml smetany na šlehání, 2 žloutky, asi 100 ml mléka, 30 g droždí, semínka z jednoho vanilkového lusku, citronový cukr, 100 g rozinek nebo brusinek, 200 g různého kandovaného ovoce, 1 vejce, mandlové lupínky

Postup – sušené ovoce den před pečením namočíme do rumu, před použitím scedíme a necháme okapat.

Z droždí, teplého mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Zbylé mléko promícháme se smetanou a rozkvedláme v ní žloutky. Máslo pomalu rozpustíme. Mouku promícháme s cukry, vanilkovými semínky, solí, vykynutým kváskem, máslem a mléčnou směsí. Vypracujeme tužší těsto a necháme ho přikryté hodinku kynout.

Pak do něj na vále zapracujeme kandované ovoce a rozinky nebo brusinky. Těsto vložíme zpátky do mísy a opět ho necháme hodinku kynout. Po této době z něj vypracujeme bochánek, položíme ho na plech s pečícím papírem nebo do máslem vymazané formy. Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme lupínky. Uprostřed nožem nařízneme křížek. Opět ho necháme v klidu si odpočinout od našeho zásahu a pak už vložíme mazanec do vyhřáté trouby a pozvolna upečeme. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *