Rybízový dort s okénkem

Dort jsem pekla ve formě o průměru 25 cm, ráfek na střední část měl průměr 15 cm. Doporučuji upéci ještě jeden menší korpus, na který postupně naložíte zbytky připravené náplně. Nikdy mi nevyjde přesně náplň, vždy jí mám o něco víc. A než ztuhne dort v lednici, tento „zbytkový“ přijde vhod.

Suroviny na korpus – 3 vejce, 100 g cukru, 50 g slunečnicového oleje, 1 vanilkový cukr, 100 g mléka, 120 g hladké mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku

Suroviny na střední ovocnou část – 500 g bílého smetanového jogurtu 10 % tuku, 400 g rybízové čerstvé šťávy, 100 g cukru krupice, 250 g smetany na šlehání 33 % v kelímku, 4 plátky želatiny

Suroviny na vanilkovou náplň – 500 g smetany na šlehání 33 % v domečku, 750 g bílého smetanového jogurtu 10 % tuku, vanilková semínka z celého lusku, 100 g moučkového cukru, 8 želatinových plátků

Postup – vejce ušleháme s cukry,  zašleháme olej a mléko. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do dortové formy a upečeme. Potom necháme vystydnout, vyndáme, formu umyjeme, ráfek položíme na podnos, na kterém budeme dort podávat, vložíme do něj korpus.  Strany formy vyložíme  pruhem folie a na střed korpusu položíme menší ráfek, který také vyložíme folií.

Na střední ovocnou část si nejprve připravíme ovoce. Rybízové kuličky omyjeme a vylisujeme z nich šťávu. Přidáme k nim cukr a asi 5 minut povaříme a necháme vystydnout. Želatinu namočíme to trošky vody. Smetanu ušleháme, jogurt osladíme. Smícháme jogurt, ovocnou šťávu a šlehačku.  Nyní dáme na malý plamen rozpustit za stálého míchání želatinu, potom do ní přidáme asi 2 lžíce rybízové hmoty, promícháme a vmícháme zpátky. Metličkou vše řádně spojíme a hned naplníme hmotou prostřední kruhový ráfek. Dáme do ledničky na několik hodin zatuhnout.  Před dalším plněním  opatrně odstraníme ráfek, pak i folii.

Nyní připravíme podobně jako ovocnou i vanilkovou náplň. Smetany ušleháme, jogurt promícháme s cukrem a vanilkovými semínky, želatinu namočíme do pár lžic  vody. Když máme promícháno, zahřejeme trochu želatinu, promícháme s troškou hmoty, vrátíme zpátky a řádně vše spojíme. Krém lžicí nandáme do prázdného místa kolem ovocného kruhu a navršíme ho i na povrch, zarovnáme, popřípadě stěrkou ozdobíme. Doplníme čerstvým rybízem…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *