Kremrole z domácího listového těsta

Suroviny – 1. těsto – 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 4 lžíce octa, asi půl skleničky studené vody

2. těsto – 250 g hladké mouky, 500 g másla

Postup – máslo na druhé těsto nechám malinko povolit, ale ne moc.

První těsto zpracuji v míse. Do mouky přidám žloutky, ocet a tolik vody, abych vytvořila nepříliš tekuté těsto. Propracuji v míse, aby bylo hladké a tvořily se bubliny, nemělo by téct.

Druhé těsto – na vál proseji mouku, přidám na kostky nakrájené máslo a rychle zpracuji. Vyválím  plát, na který rozprostřu první těsto. Nyní složím těsto jako štolu, nebo do psaníčka. Připadá mi, že je to jedno. Po každém složení rozválím, přičemž podsypávám podle potřeby moukou. Opět složím, rozválím a ještě jednou. Skládám natřikrát, rozvaluji třikrát, pak složím, vložím do skleněné nebo porcelánové mísy a přikryji obalem z másla. Dám do druhého dne do ledničky.

Před pečením nechám těsto trochu povolit a postupně rozvalím, nakrájím rádýlkem dlouhé proužky a obtáčím s nimi trubičky na kremrole. Povrch potřu rozšlehaným vejcem a upeču. Po krátkém prochladnutí z formiček sundám.

Plnění 

1. bílkový sníh – 150 g bílků, asi 5 ks, našlehám, vložím do horké vodní lázně, přidám 350 g krupicového cukru a šlehám, až je sníh horký. Potom přikápnu pár kapek citronové šťávy a prošlehám. Při chladnutí občas prošlehávám. Vlažným sněhem plním kremrole. Nedávám je do ledničky, mohou zůstat volně na vzduchu, pouze je přikrývám utěrkou. Do ledničky nepatří.

2. žloutkový krém – z 500 ml mléka, 2 pudinkových  vanilkových prášků,  z vanilkových semínek z půlky lusku a 100 g cukru uvařím klasický hustý pudink. Do horkého vmíchám 2 žloutky. Nechám za občasného míchnutí vystydnout. Pak do hmoty nakrájím 250 g másla a rozšlehám. Hned plním kremrole a dávám je do ledničky vychladit.

3. ovocný bílkový sníh – postup je stejný jako u prvního způsobu. Na konci šlehání vmíchám asi 3 lžíce pikantní marmelády a došlehám. Také nedávám do ledničky.

Se sněhem můžete naplnit i jiné korpusy, já zbylým ovocným sněhem naplnila košíčky.

Autorka receptu  na listové těsto – Milena Jonášová

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *